8 saker du inte visste om mensvärk

8 saker du inte visste om mensvärk

Med mensen kommer också den där onda känslan, mensvärken. Vissa har mindre ont, andra mer. Här har vi samlat tips, råd och annat som du kanske inte visste om mensvärk.

Mensvärk innebär att det gör ont i nedre delen av magen, ryggen, ryggslutet, ljumskarna och låren när du har mens. Här är 8 saker du kanske inte visste om mensvärk.

1. Du kan få svimningar

Det är inte ”bara” symtomen ovan som stämmer in på mensvärk. Det kan också göra att du känner dig yr, illamående, blir kallsvettig och svimfärdig. Oroa dig inte om du känner dig låg när du har mens, det är tyvärr helt normalt.

2. Starkast första dagen

Det har visat sig att mensvärk är som starkast första och andra dagen av mensen. Det är också vanligt att få ont någon eller några dagar innan mensen kommer. För vissa går värken över efter någon dag, och för andra håller den i sig hela veckan.

3. Livmodern krampar

Varje månad när du har ägglossning blir slemhinnan i livmodern tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. När du inte blir befruktad måste livmodern göra sig av med slemhinnan och detta gör den genom att dra ihop sig och stöta bort slemhinnan. Dessa sammandragningar är det som kallas mensvärk.

4. Det går alltid att lindra

Även om det kanske inte känns så nu så går det alltid att lindra mensvärken. Ta en smärtstillande tablett som till exempel Ipren så fort du känner smärta. Tabletter som innehåller ibuprofen, naproxen eller diklofenak lindrar bäst, så fråga efter just detta på apoteket. Du kan även få recept på smärtlindrande tabletter från en läkare om du har mycket problem.

5. Värme är guld

Det är faktiskt bevisat av värme lindrar värk. Lägg en varm vattenflaska eller varm vetekudde på magen, duscha eller bada varmt hjälper också. Värmen gör att musklerna slappnar av och smärtan känns mindre.

6. Du kan få hjälp

Om du plötsligt får väldigt mycket mensvärk utan att ha haft det innan, eller om receptfria smärtstillande tabletter inte hjälper mot smärtan så bör du söka hjälp. Gå till skolsköterskan, en ungdomsmottagning eller kontakta närmsta vårdcentral. Det behöver inte betyda någonting farligt, men kan vara skönt att få hjälp med att slippa smärtan.

7. Preventivmedel hjälper mot smärtan

Vissa preventivmedel gör att ägglossningarna försvinner, vilket gör att du slipper mensvärken. P-piller, p-ring och p-plåster hjälper inte alla, men fråga på ungdomsmottagningen och prova dig fram.

8. Kan ge diarré

Innan och under mensen när mensvärken är som värst är det vanligt att må illa och drabbas av diarré. Diarrén beror på att du har höga halter av hormonet prostaglandin i kroppen, vilket gör mag- och tarmkanalen känslig och orolig.

Källa: 1177.se, Umo.se

Läs mer!
Sju enkla yogapositioner som minskar mensvärken
8 tips: Så lindrar du din mensvärk (det fungerar!)
Fyra tecken på att du bör kolla upp din mensvärk