bubblor

18 saker du måste göra innan du fyller 18 år

Det finns vissa saker som du måste passa på att göra, men också att lära dig, när du fortfarande är ung. FRIDA listar 18 saker du måste göra innan du fyller 18 år!

Att fylla 18 år är en viktig milstolpe i livet och det är något som du borde se fram emot. Att bli myndig är ju trots allt det första riktiga klivet in i vuxenvärlden. FRIDA listar 18 saker du måste hinna göra innan det är dags!

1. Åk på festival

Festivaler är väldiga roliga och ofta träffar man folk som är väldigt lika en själv. Välj en festival där några av dina favoritband ska spela, spara ihop lite pengar innan och åk iväg och ha det roligt med dina vänner. Glöm inte att kolla upp åldersgränser – det kan skilja sig mellan olika festivaler.

2. Skaffa ett extrajobb och tjäna lite pengar

Ett bra sätt att vänja sig vid vuxenvärlden är att kunna tjäna ihop egna fickpengar och inte förlita sig på snälla föräldrar. Med lite extra pengar på fickan kan du köpa sådant som du vill ha, samtidigt som du på köpet får testa på att arbeta. Caféer, mataffärer och butiker söker ofta extrapersonal. Om du inte hittar något jobb kan du alltid sitta barnvakt eller gå ut med hundar för en liten slant.

3. Färga ditt hår i någon rolig färg

Om du inte gör det nu, när ska du då våga? Gör några slingor, färga topparna eller färga hela håret – valet är ditt. Du är ung och att experimentera med håret är kul. Färgen slits ändå bort och håret växer ut!

4. Unna dig något du längre drömt om

Oavsett om du drömmer om något litet eller stort så är du värd att unna dig din dröm (om du kan). Kanske handlar det om att köpa något, ta kontakt med en crush eller boka en resa någonstans? Just do it!

Läs: 18 anledningar till att glass är bättre än ett förhållande

5. Upptäck något nytt som du älskar att göra

Kanske är det något så enkelt som att måla naglar, läsa noveller eller baka kakor. Hitta något som du tycker är roligt och se till att bli bäst på det!

6. Ta reda på vilka dina riktiga vänner är

Ju förr, desto bättre. Vilka av dina vänner är egentligen de som alltid finns där och ger dig energi, och vilka tar energi utan att ge någon tillbaka? Värna om de vänner som tillför något till ditt liv, och lämna dem som inte gör det.

7. Lär dig att njuta av ditt eget sällskap

Att kunna umgås med sig själv, och tycka att det är skönt, är väldigt viktigt. Du vill inte vara en person som alltid är beroende av andras sällskap, du måste kunna uppskatta ditt eget sällskap också. Och varför skulle du inte? Du är ju awesome!

8. Testa att ha ett förhållande

Att ha ett förhållande med någon i tonåren passar inte alla, men det kanske passar dig? Tonårsförälskelser är ofta lagom intressanta, eller extremt (!) starka – så var rädd om ditt hjärta.

9. Lär dig att laga minst en maträtt

Om du är ensam hemma, eller när det är dags att flytta hemifrån, är det bra att kunna laga mat. Dina vänner kommer garanterat att uppskatta att bli bjudna på mat, och dina föräldrar kommer att bli imponerade.

10. Åk till en plats med dina vänner som du alltid har velat besöka

När ni väl åker till den här platsen så får ni inte glömma bort att ta massor av bilder. Det här är bilder som du kommer att vilja spara, sätta in i ett album och titta på i framtiden för att minnas tillbaka.

11. Skriv dagbok eller sätt ihop ett fotoalbum

Det finns typ inget bättre än att upptäcka en gammal dagbok eller ett fotoalbum fullproppat med minnen. Det spelar ingen roll hur dum du själv tycker att du ser ut – om fem år så kommer du älska dig själv för att du sparade på allt.

12. Var schysst mot dina föräldrar

De flesta tonåringar är inte alltid sams med sina föräldrar, det är helt naturligt. Men ju äldre du blir, desto mer kommer du att inse att allt de har gjort har de gjort för din skull. Tacka dem genom att anstränga dig och var schysst mot dem.

13. Rensa i dina sociala medier

Behöver du verkligen följa 900 personer på Instagram, eller få 200 likes på din bild? Rensa i alla dina sociala medier och våga avfölja de personer som du inte längre vill följa.

14. Hitta en bra hudvårdsrutin

Det finns gott om hormoner i en tonårskropp som faktiskt påverkar din hud. Det går dock att lösa vissa hudproblem genom att ha en bra hudvårdsrutin. Hitta en rutin som passar dig och håll dig till den. Att göra samma rutin varje dag vänjer huden vid en viss behandling som gör att den blir lättare att hålla fin.

15. Gör så bra ifrån dig i skolan som du bara kan

Ger du alltid hundra procent i skolan? Kanske, kanske inte. Testa att åtminstone i en månads tid göra så gott du kan. Kom i tid, gör alla dina läxor, plugga ordentligt inför prov och var vänlig mot dina lärare och klasskompisar. Om du ser att dina resultat förbättras kommer du att ha hittat värdefull motivation som kommer att hjälpa dig framåt i livet!

16. Sträva efter att träffa så många nya människor som möjligt

Försök att säga ja när det kommer erbjudanden om att följa med på saker. Genom att träffa massor av nya människor så kommer du att utöka ditt kompisgäng och träna upp dina sociala skills. Att vara duktig på att knyta kontakter med nya personer är nyttigt i vuxenlivet.

17. Lär dig att stå upp för dig själv

Du måste lära dig att stå upp för det du tror på, både när det gäller dig själv och personer du älskar. Om du inte står upp för dig själv, vem ska då göra det?

18. Och det viktigaste av allt: älska dig själv och ha självrespekt

Respektera dig själv och oroa dig inte över vad andra tycker om dig. Självförtroende, självrespekt och att känna kärlek för dig själv är nyckeln till lycka.

Läs även:
13 GRATIS saker du och din BFF måste göra i sommar
11 säkra tecken på att du är redo för beach 2016
Kändisarna: ”Det hade jag hade velat säga till mitt 15-åriga jag”

Foto: IBL