Viktor Frisk om sin ADHD:  ”Jag har alltid känt mig annorlunda”

Viktor Frisk om sin ADHD: ”Jag har alltid känt mig annorlunda”

Som 17-åring fick han diagnosen ADHD. Då föll alla bitar på plats. Idag släpper Viktor Frisk sin bok som ska inspirera andra till att se mer positivt på livet och att ha en diagnos.

Vi träffar Viktor Frisk, 22 år, hemma i hans lägenhet i Stockholm. Många känner igen honom som bloggare, Melodifestivals-artist, poddare och Youtuber. Med andra ord, i mångas ögon, lever han ett framgångsrikt liv. Men vägen dit har inte alltid varit lätt. I sin debutbok Min superkraft! Så har jag lärt mig älska min struliga ADHD berättar han om uppväxten och vägen dit.

– Uppväxten kantades av en extremt jobbig skolgång och jag gick aldrig i mål, jag hoppade av andra året på gymnasiet. Hittills har det gått ganska bra ändå, för jag har varit tvungen att lära mig livets lärdomar snabbare än alla andra. Jag har gått på så många nitar och fallit så många gånger. Men när man reser sig igen och fortsätter kämpa så kan man göra det ännu hårdare, säger Viktor till FRIDA.

I skolan var han den typiska ”stökiga killen”.

– Det var ofta att andra gjorde saker som jag inte gjorde, men som jag fick ta skit för. Det var så lätt att skylla på någon som alltid gjorde fel annars. Så det var jävligt jobbigt i skolan.

Tillsammans med Mia Gahne har Viktor jobbat med boken i ett år.

När Viktor var 17 år fick han sin ADHD-diagnos . Till en början såg han det som ett hinder. Att ha för mycket energi, prata för mycket och säga saker vid fel tillfällen. Till slut insåg han att det går att vända det till något positivt, att det är okej att vi alla inte är likadana.

– Ända sen vi gick på dagis så har vi blivit intryckta i en liten fyrkant som säger att alla ska vara exakt likadana, vi ska spela fotboll och göra det som alla andra gör. Det är till och med så att vi alla har samma klädstil idag, säger han.

En stor vändning var när Viktor började blogga och började träffa andra i samma bransch, som gjorde att han inte kände sig lika ensam.

– Jag har alltid känt mig annorlunda. Jag har aldrig riktigt passat in någonstans. Det var när jag började komma in i den här ”cybervärlden” som jag började känna att det finns människor som är lika crazy som jag, på ett bra sätt.

Viktor kände sig ofta annorlunda under sin uppväxt.

Nu hoppas han att boken kan leda till att fler inser hur bra dem är.

– Jag har alltid gjort saker för mig själv. Jag och Samir har gjort musik och gjort väldigt roliga saker hela tiden. Man gör samarbeten, går på blogg-event, minglar hit och dit, köper dyra väskor. Till slut kommer du till en gräns där du känner att du är trött på att göra saker för dig själv. Nu vill jag göra saker för någon annan. Att kunna sprida mitt liv till andra som sitter i samma sits.

Hur gör man ADHD till sin superkraft?

– Du kan göra så mycket av den här energin, jag kan skapa en bok som kan hjälpa andra och vara med i Melodifestivalen och sprida glädje. Alla kommer till jorden av en anledning och jag tror att jag är här för att sprida glädje och göra andra glada. Du har ingenting att vara rädd för, det är bara att köra sin grej.

Läs också:
Så slipper du betygshetsen
Nellie, 19 år: ”Jag har bipolär sjukdom”
Meditera mera – övningarna som får dig att stressa ner

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.