Nicole-jaggillarmig

Nicole Falciani: “Jag tyckte jag var sämst på allt”

Hon ville vara alla till lags men kände sig samtidigt misslyckad och sämst. Stressen blev för stor för bloggerskan Nicole Falciani som fick diagnosen depression.

Ända sedan dagis kan Nicole Falciani, 19 år, minnas att hon ställt höga krav på sig själv.

– Om en teckning inte blev fin blev jag sur och om vi spelade spel och jag förlorade blev jag jättearg, säger Nicole.

Nicole har alltid varit driven och lyckats med det mesta hon tagit sig för, vilket resulterat i att hon idag kan leva på sin blogg och sina sociala medier. Men trots framgångarna har självkänslan åkt berg- och dalbana.

– Ibland vaknar jag upp och känner att jag är bäst och ibland känner jag att jag är skitful, sämst och kan ingenting.

Läs mer: Fem saker du borde säga till dig själv varje morgon

Nicole berättar att hon började få dåligt självförtroende i tioårsåldern.

– Jag var barnmodell och gjorde en stor reklam för KappAhl, vilket resulterade i att jag blev mobbad av äldre elever som sa att jag var ful och tjock. Jag minns att jag gick hem och sa till mamma att jag skulle sluta äta för att jag var för tjock.

nic2

Blev deprimerad

Tjejernas ord satte djupa spår i Nicole och hon fortsatte att ställa höga krav på sig själv.

– Jag ville vara den duktiga flickan. Jag tror det var därför jag blev deprimerad. Jag ville vara en bra flickvän och hinna träffa kompisar. Samtidigt gick jag i skolan och jobbade 100 procent med bloggen.

Nicoles pojkvän, Eric Saade, märkte att hon hade förändrats.

– Jag sa inget till honom om att jag mådde dåligt. Han pratade lite med min mamma om det men jag tror inte att de förstod hur illa det var. I och med att jag varit sjuk i reumatism sedan jag var sex år, har jag blivit extremt duktig på att hålla uppe en fasad.

När Nicoles mamma nämnde depression förnekade hon sitt mående för sig själv i över en månad innan hon sökte hjälp.

– Jag tyckte inget var kul längre, hade jag fått bestämma hade jag legat hemma själv och kollat på tv i fyra veckor. Jag tyckte jag var sämst på allt och hade dåligt självförtroende.

Var alltid stressad

Till slut gick Nicole till en läkare som skrev ut antidepressiva tabletter och gav tid hos psykolog.

– När jag fick diagnosen depression kände jag mig misslyckad som person. Jag av alla, som har bra ställt, bor med pojkvän och har en fin familj blev deprimerad. Jag kände att jag inte hade rätt att vara deprimerad, det kändes som jag tog platsen från någon annan. Nu förstår jag att det inte var så.

Läs mer: Sara Songbird: ”Jag raggade likes på mina profilbilder”

Läkaren menade att långvarig stress och Nicoles kroniska sjukdom var några av orsakerna till hennes psykiska besvär.

– Jag kände mig jämt stressad men sa ändå ja till allt, jag kände att jag kommer missa något och att alla utom jag kommer att vara där. Nu är jag bättre på att tacka nej till grejer och har insett att även om jag tackar nej missar jag garanterat inte den bästa dagen i mitt liv.

Idag vet Nicole att prestationsångesten inte gör att hon presterar bättre, snarare tvärtom.

– Jag kommer aldrig kunna göra alla nöjda. Så länge min pojkvän, vänner och familj är stolta och nöjda med mig så är det fine för mig. Du måste inse att oavsett om du gör alla rätt så kommer inte alla att tycka om dig. När du inser det kommer du sluta försöka vara bäst eller vara alla till lags och pressen kommer att försvinna av sig själv.

Läs också:
Lista: Sakerna som sänker vår självkänsla
Kändistjejerna: Du kan inte vara bäst på allt
Fem saker du borde säga till dig själv varje morgon

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp med din självkänsla:

Skolkuratorn

Vårdcentralen
BRIS
Frisk & Fri
Barn- och ungdomspsykiatrin
Ungdomsmottagningen

Artikeln är en del av FRIDAs kampanj #jaggillarmig – för bättre självkänsla bland tonårstjejer. Delta du också genom att använda hashtaggen #jaggillarmig i sociala medier. Vill du berätta din historia? Mejla [email protected]

Foto: PRIVAT