Lily Wahlsteen spelar Thora i Bert

TT, Daniel Stigefelt/C More

Bert-skådisen Lily Wahlsteen har dyslexi – Så hanterar hon utmaningen

Skådespelaren och musikalartisten Lily Wahlsteen är aktuell i nya tv-serien Bert. FRIDA har intervjuat stjärnan och vi pratar skola, dyslexi och feminism!
7 kändisar som är röster i tecknade filmer
0:51

Efter reklamen: 7 kändisar som är röster i tecknade filmer

(0:51)

Slå på ljud

Den 1 april släpptes den nya komediserien Bert på C More. Serien, som är gjord i modern tappning, är baserad på Anders Jacobssons och Sören Olssons bokserie där man får följa tjejtjusaren Bert Ljung och hans kärleksliv. I serien introduceras även en ny karaktär, nämligen den tävlingsinriktade musiknörden Thora, spelad av 14-åriga Lily Wahlsteen.

– Thora är en väldigt självsäker tjej som gör allt för att sticka ut från mängden. Hon har en egen stil och gillar att vara unik. Thora är lite kaxig och vågar säga vad hon tycker, men hon är också väldigt snäll, berättar Lily Wahlsteen för FRIDA.

Lily Wahlsteen spelar Thora i tv-serien Bert

Lily Wahlsteen spelar Thora i tv-serien Bert

C More

Kan du känna igen dig i henne?

– Jag kan känna igen mig i det att man vill jobba mot samhällets normer, man vill köra sitt race och inte se ut som alla andra.

Bytte skola för att spela in Bert

Lily berättar att hon bytte skola två gånger under samma termin som inspelningen av Bert ägde rum.

– Jag bytte för att jag ville ha lite miljöomväxling och få nya vänner. Men på den nya skolan fick jag inte ta ledigt för att spela in Bert och därför fick jag byta igen, säger hon och fortsätter:

Det var svårt för jag ville lära känna nya vänner samtidigt som jag var borta på inspelning.

Lily Wahlsteen: ”Jag är dyslektiker”

Lily, som nu går i årskurs 8, berättar att hon är dyslektiker. En utmaning som hon som skådespelare lyckats hitta knep för att hantera.

– När jag ska lära mig manus med mycket text ser jag till att memorera nyckelord. Jag tar mig tiden att läsa igenom allt noga och skapar mig en bild av vad scenen handlar om. Jag brukar också försöka komma ihåg motspelarens repliker, så att jag vet hur jag ska reagera.

Lily har en musikalisk familj

Lily har varit med i flera produktioner tidigare och började sin skådespelarkarriär redan som sjuåring. Hon har bland annat medverkat i Min bror kollokungen, Sune vs Sune samt Nelly Rapp – Monsteragent. Hon har dessutom dubbat många filmer som Kung Fu Panda 3 och Disney-serien Vampirina.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Och förutom skådespeleriet har Lily ett stort intresse för musik och musikaler. Hon har bland annat spelat huvudrollen i musikalen Annie på Nöjesteatern i Malmö och Lorensbergsteatern i Göteborg, som hennes mamma Anna Sahlin även medverkade i. Anna Sahlin, känd under artistnamnet Sahlene, började sin karriär redan som barn i Lasse Hallströms filmer Alla vi barn i Bullerbyn, där hon spelade Anna. Hon har också tävlat i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Lilys pappa är musikern och gitarristen Jimmy Wahlsteen, som jobbat med flera kända artister som Carola och Lena Philipsson.

Familjen Wahlsteen och Sahlin

Lily Wahlsteen tillsammans med mamma Anna Sahlin, pappa Jimmy Wahlsteen och lillebror Orlando 2018.

foto: [email protected]/IBL

Vem är din stora förebild?

– Som unga skådisförebilder gillar jag Millie Bobby Brown och Joey King. Annars tycker jag om Leonardo DiCaprio.

Vad är din största dröm?

– Att mina barn ska få växa upp i ett tryggt och jämställt samhälle.

Varför tycker du det är viktigt?

– Det är viktigt att förstå att vi har kommit långt i kampen för jämställdhet, men att det finns många saker som vi är långt ifrån klara med.

Hon tycker bland annat att det borde finnas gratis mensskydd på skolor.

– Jag tycker det är orimligt att jag som ung tjej ska behöva gå till skolsyster och be mensskydd och känna skam över något som är så naturligt.

Läs Lilys krönika om feminism och jämställdhet här!

Relaterade artiklar
Bert-stjärnan Adrian Macéus: ”Har varit väldigt utanför”
14-åriga Lily Wahlsteen om jämställdhet: ”Vi är långt ifrån framme”
9 galna fanteorier från filmer och serier som folk verkligen tror på