Dags för preventivmedel? Det här behöver du veta!

Dags för preventivmedel? Det här behöver du veta!

Att skydda sig vid sex är en självklarhet. Men det finns många saker du behöver tänka på för att få rätt skydd för just dig. Kolla in det här innan du väljer preventivmedel.

Sjukdomar i familjen

Även om det kan kännas jobbigt att prata med föräldrarna om skydd vid sex är det nödvändigt för din egen hälsa. Det kan bli farligt om du inte vet vilka sjukdomar ni har i släkten och börjar äta p-piller, det ger nämligen ökad risk för blodpropp. Fråga din mamma vad hon använder för preventivmedel för att vara på den säkra sidan.

Lyssna inte på kompisar

Självklart är det bra att utbyta tankar och erfarenheter, men när det kommer till preventivmedel så är varje kropp väldigt unik. Vissa får massor av mellanblödningar av till exempel minipiller, medan mensen försvinner helt hos andra. En del tjejer påverkas negativt av hormonella preventivmedel och vissa märker inte av något alls.

Biverkningar

Att använda preventivmedel är självklart när du ska ha sex, men det är viktigt att du vet att det kan påverka dig negativt. Det är idag enbart kondom som inte har några kända biverkningar, förutom för de personer som är allergiska mot gummi. Förändrade mensblödningar, bröstspänningar, huvudvärk, minskad sexlust, illamående och humörsvängningar är biverkningar för de flesta preventivmedel, som oftast går över.

Din personlighet

Berätta om dig själv för barnmorskan på ungdomsmottagningen när du vill ha preventivmedel. Är du tankspridd och har ett hektiskt schema kanske inte p-piller eller minipiller passar dig, då du behöver komma ihåg att ta dem på ungefär samma tid varje dag. Är du inget fan av sjukhus kanske spiral eller p-stav blir utmanande för dig då det sätts in av en barnmorska eller läkare.

Din relationsstatus

Olika preventivmedel kan passa för olika stadier i livet. Är du singel och bara vill ha ett kortvarigt skydd är kanske inte spiral eller p-stav ett alternativ för dig, men tvärtom perfekt för dig med ett längre förhållande då dessa kan sitta på plats i din kropp under flera år. Idag är kondom det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar och är därför det bästa om du har sex med olika personer.

Läs också:
Sex härliga onanitips du måste testa
Killarna berättar: Så var första sexet
Sex sanningar och myter om sex

Foto: IBL