Annons

Annons

Allt du behöver veta inför ditt sommarjobbAtt få ett sommarjobb är fantastiskt roligt men det finns också mycket att tänka på rent praktiskt. FRIDA listar allt du behöver veta inför din anställning!

1. Jobba inte gratis
Det är lätt att vilja vara alla till lags och att säga ja för att man verkligen ha jobbet. Ska du provjobba eller har en introduktionsperiod har du rätt att få betalt för den tiden. Provjobba inte gratis!

Annons

2. Se till att företaget har ett kollektivavtal
Kollektivavtal innebär att företaget du jobbar på har ett avtal med en organisation som sköter löner och anställningsvillkor. Vanliga svenska lagar gäller givetvis fortfarande med ett kollektivavtal, men ett kollektivavtal ger bättre villkor och en större trygghet.

3. …När företaget inte har ett kollektivavtal
Då behöver du ett anställningsavtal med detaljer om lön, ersättning vid övertid, semesterersättning och att du är försäkrad på arbetsplatsen om du skulle skada dig.

Läs mer: 11 biofilmer du inte vill missa i sommar

4. Semesterersättning
Någonting mer du har rätt till är semesterersättning. Eftersom du har en kortare anställning får du inte semesterdagar utan kompensation i form av pengar. Den ska ligga på minst 12 % av lönen och betalas varje månad eller på sista lönen. Ibland kan den vara inräknad i lönen, läs ditt anställninsgavtal noga.

5. Raster
Jobbar du mindre än fem timmar per pass har du egentligen inte rätt till rast, men din arbetsgivare kan ge dig det ändå. Jobbar du mer än fem timmar måste du ha 30-minuter rast i rad – annars är det olagligt.

6. Ditt anställningsavtal/kontrakt
I ditt avtal ska det stå var du ska jobba, för vem, mellan vilka datum, arbetstider, lön och ersättning för övertid. Du har även rätt att tänka efter innan du skriver på och behöver inte göra det direkt på plats.

Läs mer: 16 tankar du går igenom när du har en sommarcrush

7. Att jobba svart
Kort sagt innebär det att du inte är anställd på riktigt. Din arbetsgivare betalar inte skatt för dig, din lön skattas inte och du har inga rättigheter. Arbetsgivaren skulle kunna strunta i att ge dig lön, de ersättningar du har rätt till, du är inte försäkrad, du kan få sparken när som helst med omedelbar verkan, arbetsgivaren kan ändra sig i sista sekund och du kanske inte får börja alls och du får inga intyg att visa upp när du söker jobb i framtiden.

8. Skatt
Kommer du inte upp i en årsinkomst på 18 951 behöver du inte betala skatt. Oftast dras det 30 procent skatt på din lön automatiskt som du får tillbaka nästa år om du inte tjänat över 18 951. Vill du inte att skatten dras av och vet med dig att du inte kommer tjäna över den summan kan du lämna in ett intyg till din arbetsgivare och då dras ingen skatt på din lön.

9. När du slutat
När du slutar har du rätt till att få ett arbetsintyg som du kan visa upp när du söker andra jobb. Glöm inte att fråga din arbetsgivare om hen kan vara din referens som senare arbetsgivare kan ringa till.

Läs mer:
10 sätt att tjäna pengar om du inte har ett sommarjobb
13 saker bara du som sommarjobbar förstår
27 drömmiga dejter att uppleva i sommar

Av: Anna-Sara Nilsson El Kady
Foto: IBL

Annons
Annons


Annons
Laddar