Annons

Annons

Tjatsex: När sex blir ett tvång

Girl sitting on the bed with a teenage boy recliningNi ligger i sängen och pussas och myser när hen plötsligt säger ”snälla, för min skull”. Att tjata till sig sex är vanligt, men det är aldrig okej.

För bara 50 år sedan var det fortfarande lagligt i Sverige med våldtäkt inom äktenskapet. Sedan dess har det hänt mycket, men vi har fortfarande ingen lag som säger att det krävs ett uttalat samtycke för att ha sex. Innebär det att det är okej för någon att tjata på dig så pass mycket att du till slut går med på att ha sex ändå? Nej, absolut inte.
– Det är aldrig okej att tjata till sig sex. Det finns inget som heter ”att ställa upp” för den andra, hur gärna personen än vill ha sex. Din kropp är din och du ska inte kompromissa, säger Hedvig Nathorst-Böös, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU.
Hon menar att bra sex alltid bygger på ömsesidighet och kommunikation.
– Även om det kan kännas svårt att prata om sex är det viktigt att du visar vad du vill och inte vill göra. Om du känner för att hångla så kan du föreslå att ni gör det. Den som tar initiativ till sex har också ett ansvar att kolla av läget och fråga ”Är det skönt? Vill du att vi ska fortsätta?”.
Om personen ändå fortsätter att tjata tipsar Hedvig om att du bör ta upp problemet i en situation då ni inte är på väg att ha sex.
– Ställ dig också frågan om det här verkligen är en person du vill vara ihop med, en person som inte lyssnar på dig och som inte respekterar dig?

Annons

Missa inte: 15 saker du behöver veta om sex

Ville ligga med andra
En tjej som fick nog av tjatsex och gjorde slut med sin kille är 19-åriga Sofia.
– Han ville ha sex varje dag, hela veckan. Helst två gånger om dagen. När jag sa ifrån blev han sur och irriterad och sedan började tjatet, säger Sofia.
Hon berättar att hon ibland gick med på att ha sex för att pojkvännen skulle vara nöjd, samtidigt som det inte alls var skönt för henne själv.
– På grund av tvånget att ha sex dog min egen sexlust och när jag berättade det blev han arg och sa att han var tvungen att få utlösning på grund av sin höga testosteronhalt, men att han inte tyckte att runka var lika skönt.
Till slut frågade Sofias kille om det var okej att han låg med andra tjejer under tiden de var ett par.
– Han ansåg att jag hade problem som inte var sugen och under en lång tid trodde jag honom.
Sofia tänkte tillbaka på tiden innan hon träffat honom och insåg att hon då hade älskat att ha sex och alltid varit sugen. Hon förstod att problemet inte låg hos henne, utan hos honom.
– När jag gjorde slut och kort därefter träffade en annan kille, som inte tjatade eller tvingade mig till någonting så kom min sexlust tillbaka direkt, säger Sofia.

Fråga FRIDA: Hur kommer jag över honom?

Sexuella övergrepp
I Sverige är det inte olagligt att tjata till sig sex, men vad som är sex och vad som är sexuella övergrepp är ibland svårt att avgöra, även i en domstol. Men tjat-sex innebär ofta någon form av tvång eller hot, vilket är olagligt. Det menar Caroline Brännström, hon är advokat och har hjälpt massor av unga tjejer som utsatts för olika typer av sexualbrott.
– Det är omständigheterna runt omkring som gör att tjat-sex kan innebära ett sexuellt övergrepp i juridisk mening. Som till exempel om hen hotat om att lägga ut bilder eller information på nätet, eller har legat över dig med hela sin tyngd eller om du har varit på fest och druckit mer än killen, och du har inte haft möjlighet att säga nej, säger Caroline.
Hon berättar att många tror att om man är ihop förväntas man kanske ha sex och vara med på det. Men det är vad som händer vid det specifika tillfället då ni har sex som är viktigt, inte om ni är tillsammans eller inte.
– I cirka 80 procent av alla anmälda fall känner offer och förövare varandra och de flesta övergreppen sker i hemmet. Det är en myt att en våldtäkt oftast sker utomhus eller behöver vara särskilt våldsam.
Det är viktigt att förstå att det inte är dig det är fel på om du utsätts för tjat-sex, och därmed har sex trots att du inte vill.
– Om du har haft sex med någon och det inte känts bra ska du alltid prata med en kompis, skolkurator eller någon annan du har förtroende för. Det är vanligt att känna skam, men kom ihåg: det är aldrig ditt eget fel.

Läs även:
11 saker du borde veta om flytningar
Svaren på sexfrågorna du inte vågar ställa
Sex sanningar och myter om sex

Foto: IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar