vad-ar-programmering

Vad är programmering? Här är svaret!

Du har antagligen hört ordet programmering, men vad innebär det egentligen? Maria Selting från Tjejer Kodar reder här ut exakt vad det innebär.

Det pratas mycket om programmering och att kunna koda. Men vad är egentligen programmering och vad är det du gör när du programmerar? FRIDA har frågat Maria Selting som är en av dem som driver och är ansvarig för PR på Tjejer Kodar. Maria jobbar dessutom på teknikbolaget iZettle och hon fick upp ögonen från programmering för tre år sen när hon insåg hur kul det var att inte behöva be någon om hjälp när hon ville ändra något på en hemsida.

Maria-Selting

Maria Selting driver Tjejer Kodar och är ansvarig för deras PR.

Vad är egentligen programmering?

Du har säkert hört talas om att datorer arbetar med 1:or och 0:or, men vad innebär det egentligen? Olika typer av kombinationer av 1:or or 0:or blir som ord i ett språk och beskriver instruktioner som datorn kan förstå och utföra.

En viss kombination av 1:or och 0:or kan exempelvis beskriva för datorn att den ska visa en viss färg på skärmen eller utföra en viss beräkning åt dig (t.ex. 8+4=12). Om man jämför det med att läsa och skriva för oss människor så skulle man kunna säga att 1:orna och 0:orna utgör alfabetet, medan olika kombinationer betyder olika saker beroende på hur de är sammansatta. För oss betyder “åt” något helt annat är “tå”. Och för datorn betyder “10” något helt annat än “01”. Att skriva dessa instruktioner av 1:or och 0:or som datorn kan läsa och utföra är det som kallas programmering.

Läs mer: Så mycket matte behöver du kunna för att lära dig koda

Vad är programmeringsspråk?

För oss människor som är vana att urskilja ord, form och färg är det inte det inte särskilt enkelt för oss att tolka dessa 1:or och 0:or. Vi kan så klart lära oss att tolka dem, men det skulle ta väldigt lång tid. Att t.ex. hitta sitt namn bland tusentals 1:or och 0:or är lite som att hitta en nål i en höstack. Just därför togs programmeringsspråken fram, som ett sätt för oss människor att få datorn att göra det vi vill.

Programmeringsspråk kan man säga är en sorts tolk som sätter ord på datorns komplicerade värld av 1:or och 0:or. På så vis blir det mer greppbart för oss människor. Det man bestämmer med hjälp av programmeringsspråken är att vissa kombinationer av tecken/ord ska översättas till tillhörande värden av 1:or och 0:or, som sedan kan läsas av datorn.

Från början var även programmeringsspråk ganska svåra att förstå sig på, men med tiden har människor från hela världen utvecklat dem och gjort dem enklare att använda. Det finns numera en stor mängd olika programmeringsspråk ute i världen som används till olika saker beroende vad man vill göra.

Läs mer: Vill du börja programmera? Här är orden du måste lära dig

Varför finns det flera olika programmeringsspråk?

Precis som att tiden har gjort att talspråken utvecklats över tid, har även en stor mängd olika programmeringsspråk utvecklats på olika håll i världen. Svenska och engelska är exempelvis olika bra på att uttrycka olika saker, och på samma sätt har även programmeringsspråk olika styrkor och svagheter. Därför finns det olika programmeringsspråk anpassade efter olika typer av problem som människan vill lösa. Det har gjorts försök att skapa ett universellt programmeringsspråk (lite som att många pratar engelska ute i världen) men just eftersom olika programmeringsspråk är olika bra på att lösa olika typer av problem har detta aldrig riktigt slagit igenom.

Det skapas också hela tiden nya programmeringsspråk av både privatpersoner och företag. Exempelvis har Facebook skapat ett eget programmeringsspråk (som kallas Hack) för att de saknade ett programmeringsspråk som tillräckligt effektivt kunde beskriva det de ville att datorn skulle utföra.

Det finns också privatpersoner som roar sig med att skapa sina egna programmeringsspråk. Exempelvis finns det ett programmeringsspråk som enbart består av “Ook”, “Ook?” och “Ook!”, kallat “Ook” (så klart!). Kanske inte det mest användbara programmeringsspråket, men nog har vi roat oss med rövarspråket (eller liknande) som barn. Om du är sugen på att lära dig att programmera så brukar Python rekommenderas som ett bra språk att börja med.

Organisationen Tjejer kodar anordnar programmeringsläger för tjejer utomlands och har en hemsida, där du kan få tips och lära dig massa roliga hacks!

Läs mer:
Lista: 12 coola tech-tjejer som du bara måste ha koll på
Åtta anledningar till att det är bra att kunna programmera
Snart är alla nya emojis här – se alla 88 här!

Foto: Tjejer kodar / unsplash.com/crew