arets-it-tjej-2017

Sofie är årets IT-tjej: "Jag har alltid gillat matte"

Varje år utser Microsoft årets IT-tjej. I år var det 24-åriga Sofie Borck Janeheim som vann. För FRIDA berättar hon om hur hennes intresse för IT uppstod samt varför det är viktigt att få in fler tjejer i branschen.

Vad betyder det för dig att få det här priset?

– Det betyder otroligt mycket för mig som person, jag tycker att det är kul att få axla rollen som ambassadör för Årets IT-tjej och att få jobba tillsammans med Microsoft mot vårt gemensamma mål, en jämställd IT-bransch.

Om du kort skulle förklara, vad är det du studerar?

– Jag studerar ett dubbelexamens program på KTH, Civilingenjör och Lärare. Det betyder att jag på fem år kommer att få två examina. Utbildningen består mycket utav matematik och programmering, men också kommunikation och pedagogik.

Hur kommer det sig att du studerar just det?

– Jag har alltid tyckt att matematik är roligt, och jag gillar att förklara hur saker och ting fungerar. Att kombinera mitt intresse för teknik med mitt intresse för människor var perfekt för mig!

Läs mer: Vad är programmering? Här är svaret!

Har du alltid varit intresserad av IT/tech?

– Verkligen inte! Jag har alltid tyckt att det varit lite spännande, men tänkte ofta när jag var yngre att det inte var något för mig, vilket kan ha berott på att jag knappt visste vad det var för något. Det var först när jag började studera på KTH som jag kom i kontakt med programmering, och då kände jag direkt att det är ju det här som är roligt!

Varför tror du att det är så få tjejer i IT-branschen idag?

– Mycket tror jag beror på avsaknaden av förebilder. Hade någon sagt till mig när jag var yngre att programmering är något man borde prova på, då hade jag nog gjort det tidigare. Men ser man ingen i IT-branschen som man kan identifiera sig med, då är det nog svårt att själv föreställa sig att jobba där.

Varför är det viktigt att tjejer intresserar sig för IT?

– IT är en enormt stor del utav vår vardag, och framtiden ligger inom IT. Alla har rätt att kunna nyttja och vara en del utav den spännande utvecklingen vi nu går igenom. Jag tror att vi har gått miste om så många talangfulla tjejer som hade kunnat revolutionera IT-branschen om de bara hade gett sig in i den.

Läs mer: Åtta anledningar till att det är bra att kunna programmera

Vad kan vi göra för att få fler tjejer att intressera sig för IT?

– Lyfta fram fler häftiga tjejer och visa att kan dem så kan ni också! Samt att försöka sudda bort den stereotypa bilden som finns av personen som jobbar inom IT. Det kan vara sådana små saker som att när jag gick på gymnasiet och tog en kurs i CAD (digitalt baserad design) så bestod kursen utav att vi designade muttrar och gångjärn, vilket jag inte tyckte var särskilt intressant. Men nu när jag besökte en gymnasieskola nyligen så visade de ritningar som föreställde alltifrån möbler till ljudanläggningar och snygga smycken. IT och digitalt skapande går att applicera på i stort sett allt vilket gör att jag tror att alla kan finna sitt intresse inom detta område!

– Varför tycker du att man ska plugga/jobba med IT?

Jag tycker att man ska jobba med precis det man vill! Men för att kunna välja rätt för sig själv så måste man veta vad som finns att välja bland. Personligen tycker jag att man ska fundera över om man vill plugga/jobba med IT, och känns det som något intressant, då tycker jag att man ska våga prova! Inom IT finns det både utmaningar och en spännande framtid, och ju fler vi är desto häftigare saker kommer vi kunna uppnå tillsammans!

Läs mer:
Nu ska alla i skolan få lära sig om programmering
De lyckades med sin tech-idé – här är deras bästa tips
Lista: 12 coola tech-tjejer som du bara måste ha koll på

Foto: Microsoft