not alone app frida tech

Smarta appen kan skydda dig mot sexuella övergrepp

Brukar du vara rädd på kvällarna när du är ute och rör dig på egen hand? Här är den smarta appen som kan hjälpa dig att känna dig mer trygg.

I gymnasiet läste Sofia Grandin, Amanda Appelberg, Johanna Fredricsson och Sara Juto en kurs i entreprenörsskap. När kursen började hade de ännu inte kommit på att de ville göra en app som skulle öka människors trygghet.

Läs mer: Snart kan du åka tunnelbana – med hjälp av ett chip i handen

– Vi hade jättesvårt att komma på vad vi skulle göra för något och när vi satt på lektionen hade vi massor av olika idéer. Vi började sedan prata om en tidningsartikel som handlade om en tjej i vår ålder som hade blivit utsatt för en gruppvåldtäkt. Det skedde i en lägenhet, men problemet var att hon inte visste var hon var och därför inte kunde be någon om hjälp. Det var då vår idé om appen, som heter Not Alone, växte fram, berättar Sofia.

Not Alone

Så här ser appen Not Alone ut i din mobil.

Så, hur fungerar egentligen Not Alone? För det första måste du ladda ner den gratis från App Store (i dagsläget finns den bara för Iphone). Därefter lägger du in tre kontaktpersoner som du vill att appen ska nå om det skulle hända dig något. När du sedan exempelvis ska ta dig hem på egen hand, eller om du bara känner dig otrygg, aktiverar du appen och sätter sedan in dina hörlurar i mobilen.

Läs mer: Här är musiktjänsten som är mycket billigare än Spotify

Du kan lyssna på musik som vanligt om du vill men om något skulle hända, eller om du känner att något känns obehagligt, så rycker du ut hörlurarna från mobilen. Då skickas automatiskt ett sms till dina kontaktpersoner där det står att du behöver hjälp. De får även en karta som visar exakt var du befinner dig. Hur smart?!

Not Alone

Tjejerna bakom appen, från vänster till höger: Amanda Appelberg, Sofia Grandin, Sara Juto och Johanna Fredricsson

– Ingen av oss hade någon kunskap inom teknik när vi kom på idén, för vi hade inte alls planerat att hamna i tech-branschen. Vi skrev ner en affärsidé och kontaktade sedan personer som hade kunskapen vi behövde. Vi berättade om vår idé, det värsta man kan få är ju ett nej, sedan nappade två konsulter på idén. De utvecklade den här appen åt oss. Nu har vi lärt oss otroligt mycket! I dag har vår app 95 000 nedladdningar, vilket är coolt.

Läs mer: 13 coola uppfinningar av kvinnor – som har förändrat världen

Varför tror du att teknik är ett område som fortfarande är dominerat av killar?

– Det är svårt att svara på varför. Dels finns det nog för få kvinnliga förebilder inom tech, det blir liksom svårt att relatera till den eftersom det finns så få tjejer där. Vi har känt oss förminskade ibland, det har blivit lite ”lilla gumman”-beteende. Det har nästan bara varit till vår fördel, vi är fyra unga tjejer som vet att vi är duktiga på det vi gör. Vi blir som en frisk fläkt i branschen och ingen sätter sig på oss!

Läs mer:
Därför blir din Iphone sämre om du är vänsterhänt
Vill du börja programmera? Här är orden du måste lära dig
Lista: 12 coola tech-tjejer som du bara måste ha koll på

Foto: Not Alone