Sju tjejer under 19 år som förändrat världen

Sju tjejer under 19 år som förändrat världen

De är unga, de är tjejer och de är genier. Här är sju sjukt coola tjejer under 19 år som, med hjälp av sina uppfinningar, gör världen till en bättre och smartare plats.

1. Olivia Hallisey

Amerikanska 18-åringen Olivia Hallisey har vunnit Google science fair (och 50 000 dollar) med hjälp av en billig, enkel och portal metod för att upptäcka sjukdomen ebola. Idén fick hon när hon läste artiklar om ebola-utbrottet i Afrika för två år sedan. Diagnosmetoden ska ge ett resultat på mindre än 30 minuter och göra det möjligt att upptäcka ebola även när patienten saknar symptom. I framtiden vill Olivia Hallisey jobba med hälsovård världen över, till exempel för Läkare utan gränser.

– Jag vill titta överallt, gå överallt för att hjälpa människor, jag ser verkligen fram emot framtiden, har Hallisey sagt i en intervju.

2. Lalita Prasida Sripada Srisai

Indiska Lalita Prasida Sripada Srisai, 14 år, har designat en ny typ av vattenfiltreringssystem med hjälp av majskolvar (ja, du läste rätt – majskolvar!) som rensar bort metaller som bly, kadmium och krom. Inspiration fick hon när hon gick omkring i sin hemstad och såg kolvar kastade vid vägkanten. En dag plockade hon upp ett par från ett gatukök och la dem i en hink med vatten hemma för att rengöra dem. När hon vaknade dagen efter blev hon minst sagt förvånad – vattnet var helt rent.

– Det var helt fantastiskt och det var så jag fick idén om mitt system, har hon tidigare sagt.

3. Kiara Nirghin

Sydafrikanska Kiara Nirghin, 16 år, har liksom Olivia Hallisey också vunnit Google science fair. Hon bor i Johannesburg som just nu lider av den värsta torkan på över 20 år och tror att lösningen på vattenbristen är ett speciellt material som ska absorbera och förvara vatten i jorden. Hon hittade ett miljövänligt alternativ som innehåller apelsinskal och avokado.

– Jag ville skapa en miljövänlig produkt som skulle förbättra kvalitén i jorden, behålla vatten och stå emot torka. På det sättet skulle det även skapa en bättre miljö för att odla växter, har hon sagt i en intervju.

Läs också: 12 coola tech-tjejer du måste ha koll på

4. Isabella O’Brien

När kanadensiska Isabella O’Brien, 14 år, var ute och dök på en semester i Mexiko såg hon att korallreven hade förstörts eller dött. Hon fick reda på att det berodde på havsförsurning, vilket innebär att koldioxid från farliga miljöutsläpp har hamnat i havet och på sikt gör att kalk, som koraller är beroende av, löses upp och förstörs. Det här ville Isabella hitta en lösning på och fick en idé om att snäckor, som innehåller just kalk, skulle pulveriseras och lämnas tillbaka till havet. Hon började att experimentera hemma i garaget och testerna visade att hon var på rätt väg.

– Skaldjursindustrin slänger ungefär sex miljoner ton snäckskal varje år, och jag tänkte att om jag kan återanvända skalen och lämna tillbaka dem i havet kunde det sakta ner försurningen och rädda korallreven, har hon sagt om sin forskning.

5. Saliha Rehanaz

15-åriga Saliha Rehanaz från Bangladesh har utvecklat ekologiska och plastfria bindor som heter Shreshto pads.

– Mitt mål var att göra en binda som skulle hålla i sex timmar, vara bekväm och ha hög kvalitet, men samtidigt kunna brytas ned på kort tid, har hon sagt om upptäckten.

Bindorna är gjorda av bland annat bomull, kokos och tropiska örter och är helt nedbrytningsbara.

Läs också: 13 coola uppfinningar av kvinnor (som har förändrat världen!)

6. Emily Ashkin
Emily Ashkins mamma fick hudcancer för ett par år sedan vilket påverkade Emily djupt. Hon bestämde sig där och då för att försöka förstå sjukdomen, hitta ett bättre sätt att behandla den, och ringde runt till olika forskare för att fråga om hon kunde få komma till deras labb och utföra experiment. Alla tackade nej, förutom en, som lät henne tillbringa ett sommarlov på sitt labb. Där utförde hon egna experiment på hur man ska behandla sjukdomen, och hennes upptäckter ska nu testas kliniskt.

– Att se min mamma lida och hålla ut motiverade mig att fortsätta jobba mot att göra ett avtryck på behandlingen, har hon sagt i en intervju.

Kriti Lall, 17 år, har utvecklat ett billigt sätt att ta bort arsenik från dricksvatten i utvecklingsländer. Tekniken kostar runt 70 kronor, till skillnad från tidigare metoder som kostar tolv gånger mer. Experiment gjorde hon hemma i garaget i Fremont, Kalifornien. Lall inspireras av kvinnliga forskare som Marie Curie och Elizabeth Blackburn.

– Jag tror att oavsett vilken kön du tillhör, kan du göra allt du bestämmer dig för att göra. Det spelar ingen roll om du är en tjej eller kille. Du sätter dina egna gränser för vad du vill nå med dina mål, har hon sagt i en intervju.

Läs också:
Snart kan du åker tunnelbana med hjälp av ett chip i handen
Fyra cool framtidsjobb som kommer vara hetast år 2025
Hon har startat sitt eget VR-spel

Av: Malin Ny

Foto: IBL