Matte-for-att-koda

Så mycket matte behöver du kunna för att lära dig koda

Är matte inte ditt favoritämne? Det gör inget! Du kan fortfarande lära dig att koda.

Om man vill lära sig koda, vilka förkunskaper behöver man då egentligen? FRIDA frågade Sandra Svensson som bloggar för Tjejer kodar.

Sandra-Svensson-Tjejer-Kodar

Sandra Svensson bloggar hos Tjejer kodar.

Läs mer: Vill du börja programmera? Här är orden du måste lära dig

Vad behöver jag för förkunskaper om jag vill lära mig att koda?

Jag tycker inte att man behöver några förkunskaper alls egentligen! Det är viktigare att fundera på vad man vill bygga med koden sen, så att man vet vilket språk man bör lära sig. Om man vill göra en enkel hemsida så är det till exempel språken HTML och CSS som man ska börja med. Vill man lära sig att göra appar till Iphone så kan man istället lära sig programmeringsspråket Swift.

Den som är bra på engelska har i och för sig en fördel, eftersom många tutorials och programmeringskurser är på engelska.

Hur mycket matte behöver jag kunna?

Det beror också lite på vad man vill göra. Men man kommer väldigt långt på den matte man lärt sig i grundskolan.

Är det någon särskild typ av matte jag behöver kunna?

Jag har hittills aldrig behövt använda mer än de fyra räknesätten, att räkna med decimaler och att kunna räkna ut procent. Det räcker för att programmera små spel och andra enklare grejer. HTML och CSS kräver knappt ens det. Vill man göra mer avancerade saker så kommer man förmodligen att behöva mer matte. Den som vill jobba med programmering i framtiden bör också läsa mattekurser och andra naturvetenskapliga ämnen på gymnasiet.

Om jag hatar matte, är det omöjligt för mig att lära mig kodning?

Absolut inte! Jag har hört om många som inte gillar ”räknematten” i skolan, men som börjat gilla matte efter att de började koda. Kanske för att man gör roligare saker med matten? Som att se till att frågorna i ett frågesportsspel väljs slumpmässigt, eller att layouten på en hemsida ser snygg ut. Det blir en lite annan grej än 1 + 2 = 3.

Organisationen Tjejer kodar anordnar programmeringsläger för tjejer utomlands och har en hemsida, där du kan få tips och lära dig massa roliga hacks!

Läs mer:
Instagrams nya funktion kan rädda liv
Här är tjejerna som vill förändra världen med teknik
Sarasongbird & iTalkWho: ”Vi är den normrytande generationen”

Foto: IBL / Privat