iphone-overfallsalarm-installningar

Så enkelt kan du göra om din iPhone till ett överfallslarm

Din iPhone har många bra funktioner och något du kanske inte visste är att du kan använda den som ett överfallslarm. Med några lätta inställningar kan den ringa upp 112 och skicka din platsinformation till dina kontakter.

Om du hamnar i en jobbig situation så känns det självklart att ringa 112 men det är inte alltid det finns möjlighet till det. Då är det bra att ha andra alternativ. I din iPhone finns det inställningar du kan ställa in så att din telefon fungerar precis som ett överfallsalarm.

I din iPhone finns en funktion som gör att din telefon själv kan ringa upp 112, något som även spridits i en status på Facebook under helgen. När du gjort inställningarna behöver du bara trycka fem gånger på låsknappen för att den helt tyst ska ringa 112 och skicka din position till dina nödkontakter.

Så här gör du för att ställa in din iPhone:

1. Börja med att klicka dig in på appen ”Hälsa”. Appen är vit med ett hjärta på sig.

2. Tryck därefter på ”Medicinskt ID” och lägg in dina nödkontakter. Som exempelvis dina föräldrar eller någon annan du litar på.

3. Sedan scrollar du längst ned och tryck dig vidare till ”Läs mer om Nödsamtal SOS”.


4. Här kan du fylla i ”Ring automatiskt” och även ta bort ”Nedräkningsljudet”. Om du tar bort ljudet så låter inte telefonen när den ringer upp SOS.

När du ställt in allt detta och sedan trycker fem gånger snabbt på låsknappen kommer din Iphone att automatiskt ringa upp 112 utan att det hörs. När samtalet avslutats får även alla dina nödkontakter din exakta position skickad till sig.

De här instruktionerna gäller bara iPhone men många Android-telefoner har liknande inställningar eller appar som ger samma möjlighet. Men exakt hur du gör inställningarna varierar beroende på telefonmodell och operativsystem.

Den här artikeln publicerades först på Baaam.

Källa: Apple
Foto: Apple/IBL