Nya emojisar

Nu kan du skicka mens och könsneutrala personer som emojis

Bland höstens nya emojis hittar du bland annat mensblod, icke-binära personer och olika funktionsvariationer. En annan nyhet är att du inte får skicka äggplantor och persikor hur som helst, om det inte är just frukt och grönt du menar.
5 Saker du inte visste om mens
Slå på ljud

Mens, sengångare, rullstolsburen person och ett könsneutralt alternativ om man inte vill välja någon av man- eller kvinna-emojisarna. Varje år fylls våra emojibiblioteket på och nu har en ny laddning från Apple landat i våra telefoner i och med uppdateringen till iOS 13.2..

En av de nya emojisarna som lär få mest uppmärksamhet är den som, åtminstone hos vissa, symboliserar mens. Nej, mensemojin är inte en blodig tampong eller binda, utan en enkel röd droppe. Den skulle alltså lika gärna kunna symbolisera att man bara blöder eller ska gå till blodgivningen.

Plan International tog fram egen mensemoji

Ända sedan 2017 har Plan International efterlyst en mensemoji för att hjälpa till att bryta tabun kring mens. De tog själva fram ett förslag med en trosa med bloddroppar på och skapade kampanjen #periodemoji för att driva på. Även om den nya emojin inte är lika tydlig som deras önskemål är de glada över att det finns en emoji som går att använda för att symbolisera mens.

Plan Internationals eget önskemål om mens-emoj – en trosa med bloddroppar.

Plan Internationals eget önskemål om mens-emoji.

– Det är fantastiskt att mensemojin är här, eftersom den är ett steg på vägen att bryta tystnaden och stigmat kring mens, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige i ett pressmeddelande.

RFSL positiva till de icke-binära emojisarna

Även de icke-binära emojisarna har fått uppmärksamhet. Det går att välja ett könsneutralt alternativ till alla personemojis och du kan också sätta ihop familjekonstellationer som du vill, med män, kvinnor och icke-binära i alla hudfärger. De könsneutrala emojisarna skiljer sig från de kvinnliga och manliga i klädsel och frisyr, vilka inte ska kunna tolkas som typiskt för ett kön.

De nya icke-binära emojisarna.

Alla personemojis finns nu som en icke-binär variant.

– Det här är bara ett axplock av olika sätt man kan bli representerad i samhället. Det är klart att om man får mer utrymme känner fler sig sedda. Och icke-binära är en grupp som ofta blir osynliggjorda, säger Deidre Palacios förbundsordförande för RFSL till Dagens Nyheter.

Men de icke-binära emojisarna har också kritiserats eftersom vissa anser att Apple i och med det här befäster en bild av hur en icke-binär person ”ska” se ut.

Fler nya emojis hösten 2019

Utöver bloddroppen och de icke-binära personerna så har också fler alternativ för funktionshindrade personer dykt upp i emojibiblioteket. Rullstolsburna, synskadade och hörselskadade personer går det nu att välja bland. Djurbiblioteket utökas med ledhundar, sengångare, orangutang, flamingo, utter och skunk och bland maträtterna hittar vi numer falafel, smör, våfflor och vitlök.

Emojis får inte längre symbolisera sex

Emojis som nu inte längre får användas med sexuell anspelning.

Persika, vatten och äggplanta? Eller rumpa, ejakulation och erigerad penis?

Ett ostron har också smugit sig in bland matemojisarna, men frågan är om det främst är som mat den kommer att användas. Flera av emojisarna har nämligen tidigare fått helt andra betydelser än den som var menad från början. Om någon skickar en äggplanta till dig är nog inte din första tanke att det vankas vegetarisk middag. Och om du skickar en persika i en messengertråd är det förmodligen inte frukten du menar i första hand.

Det här snuskbeteendet vill nu Facebook och Instagram sätta stopp för. Det kommer nu inte att vara tillåtet att använda de här emojisarna som symbol för sexuella aktiviteter och du får inte heller dölja detaljer på nakenbilder med emojis.

Det här gör man för att man har upptäckt att emojisarna har använts i marknadsföring av sexuella tjänster, vilket man nu vill stävja genom att begränsa användningen.

Läs mer: 

10 emojis du förmodligen har använt helt fel

Så flörtar du som ett proffs med hjälp av emojis