De här reglerna har du godkänt – när du har ett konto på Instagram

De här reglerna har du godkänt – när du har ett konto på Instagram

Hur ofta har du inte godkänt avtal utan att läsa ett enda ord? För ofta, visar det sig när vi nu vet vad du går med på när du när du klickar "ja".

”I have read and accepted the terms and conditions” kan mycket väl vara världens största lögn – för hur många har på riktigt läst och förstått innehållet i texten?

Jenny Afia är advokat och var med i en brittisk forskningsgrupp som skulle undersöka hur ungdomar och barn använder internet. Det gruppen kom fram till är att de inte har någon som helst aning om vad de går med på när de godkänner villkor på sociala medier.

– Det här är allvarligt. Unga människor ger bort personlig information helt utan att tänka på det och utan att förstå vem som får ta del av informationen och vad de kan göra med den, skriver hon i rapporten, uppger Washington Post.

Läs också: Nu blir Instagram Stories ännu bättre (med flera nya funktioner)

När hon bad några ungdomar läsa igenom Instagram villkorssida var det svårt för dem att förstå vad reglerna betydde, vilket kan bero på att sidan är över sju A4 lång och innehåller mer än 5 000 ord. Därför skrev Jenny skrev om villkoren till mer läsbart språk som kunde få plats på en A4.

Här är villkoren du godkänner, lättare förklarat:

– Använd inte någon annans konto utan deras tillstånd och försök heller inte att lista ut deras inlogg.

– Mobba ingen och lägg heller inte upp något elakt om andra människor.

– Du äger bilder och videor du lägger upp men vi får använda dem, låta andra använda dem och andra människor kan betala oss för att använda dem och du kommer då inte att få betalt för det.

– Även om du är ansvarig för informationen du lägger upp på Instagram kan vi spara, använda och dela din personliga information med andra företag. Det inkluderar information som ditt namn, din mejladress, din skola, var du bor, bilder, telefonnummer, vad du gillar och inte gillar, var du är, vilka dina vänner är, hur ofta du använder appen och annan information som din födelsedag, vilka du chattar med och vad som står i privata meddelanden på Instagram.

Läs också:
Här är platserna vi Instagrammat från mest under 2016
Sex smarta hacks du måste känns till på Instagram stories
Kändiskillarnas hetaste Instagram-bilder

Bild: IBL