hur spelar man pokemon go

Hur spelar man Pokémon Go? Här är allt du behöver veta!

Många har redan börjat spela spelet, men hur spelar man egentligen Pokémon Go? Läs spelguiden här!

Pokémon Go är världens mest populära spel just nu, men det kan vara bra för dig att veta hur man spelar Pokémon Go innan du sätter igång. FRIDA har satt ihop en spelguide till dig med allt du behöver veta för att komma igång!

Läs: När släpps Pokémon Go i Sverige? Vi har svaret!

Spelguide till Pokémon Go

1. Det första som händer när du har laddat ner spelet till din mobil är att du ska döpa och designa din avatar. Du väljer kön, hårfärg, ögonfärg samt färger på kepsen, ryggsäcken, tröjan, byxorna och skorna.

2. När du är klar kommer Pokémonkartan att dyka upp på skärmen. Det ser ut som Google maps ungefär, fast i starkare färger. Olika saker på kartan är utplacerade, så som var olika pokémons befinner sig, samt det som kallas för PokéStops och Pokémon Gyms. När du rör på dig i verkligheten kommer din avatar också att röra på sig.

spela pokemon go

Så här ser det ut i Pokémonvärlden!

3. Om en Pokémon dyker upp framför din avatar på kartan så trycker du på den. Då kommer din kamera att sättas igång och du kommer att se figuren framför dig. Längst ned i mitten ser du en pokémonboll. Dra med fingret uppåt på den för att kasta den på den Pokémon du vill fånga in. Håll inne fingret på bollen och gör det tills den skinande ringen runt figuren har krympt innan du kastar iväg bollen. Då är det lättare att fånga! Vissa pokémons är starkare än andra och det kan krävas att du fångar den flera gånger innan du får behålla den.

4. Det här betyder ikonerna på skärmen:

spela pokemon go

Avatar-ikonen

Din spelares ansikte syns längst ner till vänster på skärmen. Tryck där för att se information om din spelare, samt en lista på det du har lyckats med i spelet.

spela pokemon go

Pokémonbollen längst ner i mitten

Ryggsäcken: Här samlas alla saker du samlar på dig under spelet.
Pokédex: Här är ett index över alla Pokémon och där kan du även se information om de pokémons som du har fångat in.
Pokémon: Här kan du se alla pokémons som du har fångat in.

spela pokemon go

Pokémon nära dig

På skärmen längst ner till höger kan du klicka för att se vilka pokémons som finns i närheten av där du befinner dig.

spela pokemon go

5. Alla områden innehåller olika typer av Pokémon. Därför måste du röra på dig och besöka nya platser för att hitta nya att fånga in. Oftast hittar du pokémons i närheten av PokéStops, som är den stora blåa ringen på kartan:

Andra platser som är bra för att fånga pokémons är på platser där det finns mycket turister och konstverk. Köpcentrum är ett exempel på bra ställen!

6. Du kommer bara att märka att du är nära pokémons om du har appen igång när du är ute och rör på dig. Du får inga notiser om appen inte är igång. Men var försiktig! Gå inte och titta i mobilen hela tiden och var uppmärksam på bilar och andra människor. Du kan aktivera i appen så att den börjar vibrera när du närmar dig en Pokémon.

7. Om du har fångat likadana pokémons så kan du byta bort dina dubletter mot godis. Spara de bästa exemplaren (de med högst CP). Om du vill byta bort någon så öppnar du ditt pokémonbibliotek, trycker på den du vill byta bort och scrollar längst ner och trycker på ”Transfer”. Då får du godis i utbyte som du kan använda för att göra dina andra pokémons starkare (genom att trycka på ”Power up”).

spela pokemon go

8. När du ska välja vilka av dina pokémons du vill träna och göra starkare så bör du satsa på dem som har bäst kraftmätare. Kolla på bilden här nedan. Den till vänster är bra, medan den till höger är sämre:

9. De gröna löven som dyker upp på kartan ibland avslöjar att det brukar röra sig pokémons där. Gå dit och kolla!

10. Vid några Pokéstops får du Razz Berries som du kan använda när du fångar pokémon från en högre level, för att göra dem lättare att fånga. Här kan du även köpa bättre pokémonbollar som hindrar att de du fångar kan rymma.

11. Om du snabbt vill gå upp i level så måste du samla experience (XP). Det får du när du utvecklar dina pokémons eller hittar sådana du aldrig sett innan. Bästa sättet är att vänta tills du har många pokémons att utveckla, samt använda ägget som du kan kläcka genom att använda en inkubator (du har redan en när du börjar spela).

12. Så får du XP i Pokémon Go:

500 XP – Capture a New Pokémon

500 XP – Evolve a Pokémon

200 XP – Hatch a Pokémon

150 XP – Defeating a Pokémon Trainer at Gym

100 XP – Capture a Pokémon

100 XP – Excellent Throw

100 XP – Battling a Pokémon Trainer at Gym

50 XP – Beat a Pokémon in Training at a Gym

50 XP – Checking in at a Pokéstop

50 XP – Great Throw

10 XP – Nice Throw

10 XP – Curve Ball

13. När du kommer till level 5 ska du välja vilket lag du vill träna dina Pokémon med: blått (Mystic), rött (Valor) eller gult (Instinct). Olika lag kontrollerar olika gym. Vilket lag du väljer spelar dock ingen roll för dina pokémons – de slåss och utvecklas lika bra hos alla. Kolla vilket lag som kontrollerar gymmet i ditt område!

14. Så slåss du mot andra Pokémon:

– Klicka på motståndaren för att göra basattacker.

– För varje basattack fylls en blå mätare i vänstra hörnet. När den är full så håller du in fingret på skärmen för att göra en specialattack som skadar mer än en basattack.

– Undvik att bli attackerad genom att dra åt höger eller vänster på skärmen när du ser att motståndaren ska attackera dig.

15. Om du ser ett gym som kontrolleras av det laget du tillhör så kan du stoppa in en av dina pokémons där (ikon längst ner till vänster). Då hjälper du till att försvara gymmet från de andra lagen som försöker ta över det. Om du ser ett gym som tillhör dina motståndare så kan du försöka ta över det. Välj ut sex av dina pokémons som ska lyckas besegra gymmets vakter. När du gjort det några gånger så blir gymmet ägarlöst och du kan sätta in en första vakt. Gör gärna det här i grupp så att ni kan få in fler pokémons från samma lag samtidigt. När du har stoppat in en av dina pokémons i gymmet så kan den inte användas i andra fighter, men du får såklart tillbaka den så fort ett motståndarlag tagit över gymmet igen.

Läs även:
Pokémon Go – allt du behöver veta om nya spelet
Nu släpper Disney egna emojisar (så sjukt fina!)
Instagram förbjuder populär emoji

Foto: IBL