Svt-dold-hackad

Här är tjänsten som gör att du kan du se om du blivit hackad

Idag lanserar SVT Dold sin tjänst ”Är du hackad?”. Tjänsten går ut på att du via en databas kan söka på din mejladress för att se om du har blivit hackad.

I dag finns massvis med lösenord ute på nätet och de är mycket mer tillgängliga än vi tror. Lika enkelt som du kan ladda ner en film eller musik kan du också ladda ner någons lösenord.

Det hela började med att SVT Dolds reporter Samir Bezzazi bestämde sig för att ta reda på hur pass enkelt det var att få tag i andras lösenord samt se hur många svenska konton som faktiskt var hackade. Av all information byggde han med hjälp av andra en databas, en databas som idag består av tio miljoner hackade svenska konton.

Det är nu den databasen som SVT Dold lanserar som en tjänst. Du kan själv gå in på databasen här, och söka på din mejladress för att se om den blivit hackad. Vilket innebär att ditt lösenord går att få tag på.

Svt-dold-hackad

Så här ser sajten ut när du går in. Foto: SVT

Informationen till databasen har funnits på olika forum på nätet där hackare delar med sig av vad de kommit över, som just lösenord. Om någon hackar en sajt där du har en användare så kommer hackaren även åt ditt lösenord. Det lösenordet kan hackaren sen testa på dina andra konton som Facebook eller Instagram.

Om det dyker upp att din mejladress har blivit hackad så bör du byta lösenord direkt. För att undvika att detta händer är det bra att ha starka lösenord samt att du inte använder samma lösenord på alla dina konton.

Här är SVT Dolds 3 bästa tips:

1. Använd så ofta som möjligt unika lösenord, speciellt på de konton du anser vara extra känsliga, t.ex. mail, jobb, sociala medier. Lösenordshanterare är ett bra hjälpmedel för att ha starka unika lösenord överallt.

2. Använd starka lösenord som innehåller små och stora bokstäver, siffror och specialtecken. Använd minst 10 tecken och aldrig ord som finns i ordlistan. Det går att skapa starka lösenord som är lätta att komma ihåg med personliga historier.

”Min katt Smulan har 3 matskålar för hon är ett matvrak på 10 kg” –> ”MkSh3mfhäemp10kg”

3. Använd tvåstegsautentisering om det erbjuds, t.ex. banken har en bankdosa. Många sajter med känslig information erbjuder idag att du för att logga in måste ange ditt lösenord tillsammans med ett engångslösenord som skickas via SMS eller en app i telefonen.

Läs mer:
Nya appen gör dina gamla foton ännu snyggare
Twitters nya funktion ska tysta näthat
Vad är programmering? Här är svaret!

Foto: SVT