Iphone-XR-test

FRIDA testar: Så bra är nya Iphone XR

Vad är det för skillnader mellan Iphone XR och Iphone XS? Vi har testat nya Iphone XR och så här tycker vi om den.

För några veckor sedan presenterade Apple att de lanserar tre nya telefoner – Iphone XS, Iphone XS Max och Iphone XR. Iphone XR har beskrivits som den ”billiga”-versionen men hur bra är den egentligen?

Utseende

Utseendemässigt skiljer sig inte Iphone XR så mycket från tidigare modeller. Den påminner mycket om Iphone 7 och 8 då den har samma typ av ram och tjocklek. Skärmen är på 6,1 tum och den stora skillnaden här från de tidigare nämnda modellerna är att det saknas en hemknapp och att skärmen går hela vägen ut på kanterna. Eftersom hemknappen saknas så använder du Face-ID för att låsa upp telefonen.

Telefonen är också vattentålig och klarar av att vara under vatten ned till en meter i max 30 minuter.

Jag tycker att telefonen är enkel att hålla i handen och du kan använda den med en hand. Dock känns den tung och lite klumpig, i alla fall om du jämför med Iphone XS.

Något kul med Iphone XR är att den kommer i färgerna blått, gult, korall, rött, svart och vitt.

iPhone-XS-iPhone-XR-iPhone-Xs-Max-fakta

Fota och filma

Iphone XR har en kamera på baksidan medan Iphone XS har två. Skillnaden här är att Iphone XR saknas en sensor vilket gör att du inte kan ta lika bra bilder på långt avstånd eller kan zooma lika bra som du kan med Iphone XS.

Kamera-iphone-xr

Precis som Iphone X och Iphone XS kan du använda porträttläget både via den främre kameran och den bakre kameran. Bilderna blir bra men själva porträttläget funkar inte så bra som det skulle kunna. Kameran känner inte riktigt av vad du fotar vilket gör det svårt att påverka skärdjupet i bakgrunden i efterhand.

Ett stort problem när du fotar med en mobil är oftast att bilderna blir dåliga när ljuset är dåligt men här tycker jag att Iphone XR ändå imponerar. Bilderna blir inte fantastiska men de blir definitivt bra.

portattlage-iphone-xr

Bilderna är tagna med olika porträttlägen.

Jag tycker att kameran fungerar bra på Iphone XR men om kameran är det viktigaste för dig när du väljer telefon skulle jag istället rekommendera Iphone XS eller Iphone XS Max.

Batteri

Enligt Apple ska Iphone XR ha 90 minuter längre batteritid än vad Iphone 8 plus har. Vilket är en stor förbättring. Jag måste säga att det bästa med Iphone XR är just batteritiden. Under den här testperioden har telefonen hållit ett helt dygn innan den behövts laddas. Då har jag använt den till sociala medier, tittat på Youtube, smsat och fotat.

Iphone XR har också trådlös laddning dock ingår inte en trådlös laddare när du köper telefonen.

Titta, lyssna och spela

Stereoljudet är väldigt bra i Iphone XR så om du tittar på film eller spelar spel ger det en väldigt bra upplevelse. Tyvärr saknar telefonen stöd för HDR vilket för att du inte får en lika skarp eller ljus bild jämfört med exempelvis Iphone XS.

Eftersom jag tidigare har använt Iphone XS Max så ser jag skillnader mellan den och Iphone XR när det kommer till bildkvalitén. Om jag tittar på samma trailer i respektive mobil så anser jag att de båda är bra men att Iphone XS Max är lite bättre sett till färg och skärpa.

iphone-xr-iphone-xs

Den övre bilden är Iphone XS och den undre är Iphone XR.

Memojis

Precis som Iphone XS och Iphone XS Max har Iphone XR memojis. Alltså emojis där du kan skapa din egna animerade emoji. Du kan välja att vara ett djur eller skapa en som ser ut som du själv. Därefter kan du få den att röra sig utifrån dina ansiktsuttryck. Här hänger telefonen inte alltid riktigt med och du får göra uttrycken långsamt för att den ska uppfatta exakt vad du gör.

Skillnader Iphone XS och Iphone XR

– Iphone XS har en Oled-skärm medan Iphone XR har en lcd-skärm. Vilket innebär att upplösningen är bättre på Iphone XS samt att den stödjer HDR.

– Iphone XR har bara en 12MP-Kamera medan Iphone XS har en dubbel. Det gör att bilderna på Iphone XS blir lite bättre särskilt när du vill zooma.

– Iphone XR har bara plats för ett sim-kort medan Iphone XS har plats för två med hjälp av e-sim.

– Iphone XR har en på skärm är 6,1 tum medan Iphone XS har en skärm på 5,8 tum och Iphone XS Max har en skärm på 6,5 tum.

–Iphone XR har bättre batteritid än vad Iphone XS och Iphone XS Max har.

Sammanfattning

Iphone XR beskrivs som den ”billigare” versionen av Iphone XS och Iphone XS Max vilket känns rimligt då den är sämre men fortfarande har många bra funktioner.

Fördelen med Iphone XR är batteriet. Batteritiden är bättre än vad Iphone XS och Iphone XS har samt alla tidigare modeller. Nackdelarna med den är dock kameran och att den inte har stöd för HDR. Det gör att bilder och videos inte blir lika bra.

Om du är ute efter en telefon som har bra batteri, tar bra foton och funkar bra generellt så är definitivt Iphone XR telefonen för dig. Men om du är ute efter en telefon med riktigt bra kamera så bör du titta mer mot Iphone XS och Iphone XS Max (som du kan läsa mer om här!).

Iphone XR går att köpa nu och kostar från 9 495 kronor.

Läs mer:
Allt du behöver veta om nya Iphone XR, Iphone XS och Iphone XS Max
FRIDA testar: Så bra är nya iPhone 8 plus
FRIDA testar: Så bra är nya iPad Pro

Foto: Apple