FRIDA-Annie testar: "Så bra är nya Google Nest Hub"

FRIDA-Annie testar: "Så bra är nya Google Nest Hub"

Säg hej till det moderna hemmets nya lilla hjälpreda: Google Nest Hub – en smart högtalare med touch-screen. FRIDA-Annie har testat den och det här tycker hon.

”Hej Google, sätt på kaffekokaren”, ”Hej Google, hur bakar man en kladdkaka?” eller ”Hej Google, läs upp de senaste nyheterna”, är bara några av fraser som Google Nest Hub kan besvara på eller genomföra. Men hur fungerar den? Och är den verkligen så bra som alla säger? Vi reder ut.

Vad är Google Nest Hub?

Google har alltså gjort en ny satsning inom röststyrning och släppte tidigare i år Google Nest Hub i Sverige. Till skillnad från Google Home och Home Mini som lanserades förra året, består Nest Hub av en högtalare med en inbyggd smartskärm. Med hjälp av den kan du kolla på bilder, videoklipp eller få en steg-för-steg guidning av ditt favoritrecept.

Förutom att ge svar på många av dina frågor kan du med hjälp av den styra annan elektronik i hemmet, genom att koppla ihop Google Home med andra digitala funktioner. Den fungerar med över 5 000 smarta hemprodukter från över 400 tillverkare. Du kan til exempel styra belysningen, musiken och dammsugaren med hjälp av denna multifunktionella mackapär. När den inte är i bruk fungerar den som en digital fotoram.

– Medan Google Home och Home Mini interagerar via röst, kompletterar Nest Hub språket med det visuella. Integrationen med Google Photos ger nytt liv åt dina favoritbilder, och röststyrning av allt från musik och recept till nyhetskällor och det uppkopplade hemmet får ett spännande visuellt spelrum som skapar nya användningsområden, säger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google i Sverige.

Google Nest Hub

Generellt

Pris: 1 449 kronor.

Kräver: Google Home-appen i telefonen, vilken finns tillgänglig för både Android och Apple.

Fungerar med: Många digitala funktioner i hemmet, såsom Chromecast och smarta lampor från Philips Hue och Ikea Trådfri. Några svenska företag har också anslutit funktioner till tjänsten, bland andra SJ, Ica, Svergies Radio, Omni, Acast, SAS och H&M Home.

Utseende och design

Google Nest Hub består av en högupplöst 7-tumsskärm och en grå högtalare. Undertill har den en orange gummiaktig yta som gör att den enkelt får fäste på glatta ytor. På baksidan finns en knapp där man kan stänga av och sätta på mikrofonen. Jag tycker att den i helhet har en väldigt snygg och stilren design. Den smälter in i hemmets alla rum och med hjälp av en ljussensor anpassar den automatiskt skärmstyrkan och färgerna efter det aktuella ljuset i rummet. När jag släcker lamporna på kvällen, minskar alltså displayen sin skärmstyrka.

– Tanken bakom Nest Hub är att den ska vara aktiv och användbar precis när du behöver den, för att sedan smakfullt passa in i hemmets design och fylla en funktion även i det inaktiva läget, berättar Andrea Lewis Åkerman.

Google Nest Hub

Man kan placera den var som helst i hemmet, så länge det finns tillgång till ett eluttag. (Till och med strömsladden har snygg design med en rund väggkontakt). Jag placerade min i köket, precis bredvid spisen, för att jag enkelt ska kunna lyssna på musik, sätta en timer eller få en guidning under matlagningen.

Denna smarta högtalare med touch-screen finns i färgerna krita och kol. Jag har testat en i färgen krita.

Användarvänlighet

Precis som Google Home Mini behöver man först ladda ner Google Home-appen för att installera den. Det gick både snabbt och smidigt att komma igång. Med hjälp av appen kan man bestämma vilka appar den ska ha tillgång till. Jag kopplade upp den med Chromecast och Spotify. Google Nest Hub är väldigt användarvänlig och passar alla åldrar. Det räcker med att kunna säga ”Hej, Google” så kan man använda den.

Jag älskar att den är så otroligt multifunktionell. Nest Hub är som en mini-dator, samtidigt som den kan göra så mycket mer. Den är snabb, smart och enkel! Och tack vare maskininlärning lär den sig mer desto mer man använder den. Vill jag till exempel att den visar mina semesterbilder från London, kan den sålla bort både dubbletter och suddiga bilder.

Google Nest Hub

Utvärdering – är Google Home värd ett köp?

Jag har testat Nest Hub under en drygt tre månaders tid – så jag har med andra ord verkligen haft tid att lära känna den. Och ja, den har verkligen blivit hemmets lilla hjälpreda. Man behöver varken vara särskilt teknikintresserad eller bra på teknik, då den är otroligt enkel och lätt att använda. Jag har främst använt den till att lyssna på musik, kolla på videoklipp, få väder- och nyhetsrapporteringar upplästa, sätta timers och få guidning i matlagning. Jag skulle nog säga att den största fördelen med den är att den fungerar både som en röstassistent samtidigt som den kan visuellt visa på displayen hur något ska genomföras, på exempelvis Youtube. Och att den kan guida dig genom recept!

Med den har jag fått en helt annan upplevelse i matlagning då jag varken gillar det eller är bra på det. Men när Nest Hub pedagogiskt guidar mig genom recepten blir jag mindre stressad. Jag har också börjat ha på musik i bakgrunden för att göra det till en trevligare upplevelse. Ljudet duger absolut om man vill ha på lite bakgrundsmusik, men det är ingen toppkvalité.

Det enda märkliga som skett under testiden är att Nest Hub ibland har satt igång och börjat pratat av sig själv, utan att någon sagt ”Hej Google”. En annan gång råkade den sätta på ett alarm av sig själv klockan fem på morgonen – en lördag! Det var nog den enda gången som min partner ville kasta ut den genom fönstret. Väldigt oklart varför den gjorde det men i övrigt är jag väldigt nöjd med den.

Med tanke på Nest Hubs alla funktioner kan jag tycka att den verkligen är värd ett köp. Även om jag vet att jag kan leva utan den, tycker jag att den förenklar och sparar tid i vardagen. Jag gillar att man kan prata rakt ut i luften och få ett direkt svar – utan att behöva plocka upp datorn eller mobiltelefonen som alltid laggar. Jag har haft störst användning av den i köket och jag skulle nog rekommendera en till två Nest Hubs per hushåll (beroende på hur stort man bor). Min lägenhet är 80 kvadratmeter (en trea) och en räcker gott. Men bor man stort med många rum kan det vara värt att införskaffa sig fler.

Läs mer:

11 saker du bara förstår om dina föräldrar är sämst på teknik

Därför dör din telefon när det är kallt ute – och så undviker du det

FRIDA testar: ”Så bra är nya Honor View 20”