Här är tech-prylarna som underlättar din mens

Här är tech-prylarna som underlättar din mens

Roligare mens med lite tekniska prylar? En del produkter finns redan på marknaden och andra står och stampar i startgroparna. Snart kan du analysera din mens både högt och lågt.

Mensen har inte bara varit tabubelagd utan också förvånansvärt styvmoderligt behandlad när det gäller uppfinningar och nya skydd. Helt ärligt har inte mycket hänt på den fronten sedan 1980-talet, med menskoppen som lysande undantag (även om den kom redan på 1930-talet). Vi får fortfarande klara oss med tamponger, bindor och värktabletter.

Senaste åren har dock påhittiga uppfinnare tagit några rejäla kliv framåt och börjat utveckla mensprylar som kommer att göra våra mensveckor lite lättare, lite bättre och lite mer hightech.

My.Flow – varnar före läckage

My Flow-tampongen varnar när du måste byta den.

Foto: My.Flow

”Är det dags att byta nu? Nä, inte riktigt än… kanske. Eller? Nä, nu var det för sent.”

Ibland kan det vara svårt att veta hur mycket man faktiskt blöder och när det riskerar att bli läckage. My.Flow är tamponger som är kopplade till en monitor och när tampongen känner av att den börjar bli full och behöver bytas skickas ett meddelande till din telefon. Du kan också hålla koll på hur full den är i realtid och kan planera dina byten. Smart va? Synd bara att den inte finns än. My.Flow är en startup och ska förhoppningsvis snart komma ut på marknaden. Dina vita jeans kommer att tacka dig!

Läs mer här.

Next Gen Jane – spanar efter sjukdomar

Blodet I Next Gen Jane analyseras för att upptäcka sjukdomar.

Foto: Shutterstock

Varje månad stöter vår kropp ut blod och med det också celler från vår livmoder och snippa. De här cellerna säger en hel del om oss och det har skaparna av Next Gen Jane tagit fasta på och har utvecklat en tampong som man skickar in till företaget när den är använd (ja, precis). Väl där screenas blodet för att leta efter till exempel könssjukdomar och cellförändringar som kan vara ett förstadium till cancer.

Den här tampongen finns inte till försäljning än, men beräknas komma ut på marknaden under 2019 eller 2020.

Läs mer här.

Leaf Chakra – kristall som övervakar mensen

Smycket Leaf Chakra analyserar dina rörelser och håller koll på din menscykel.

Foto: Bellabeat

Det ser kanske bara ut som ett vanligt halsband, men där inne finns ett batteri och en hel rad tekniska funktioner. Halsbandet övervakar inte bara din aktivitet och din sömn utan håller också koll på din menscykel. Och om du har mensvärk finns avslappningsprogram i den tillhörande appen.

Läs mer här.

Livia – el mot mensvärk

Livia skickar ut elsignaler som stoppar smärtsignalerna från livmodern till hjärnan.

Foto: Livia

Har du svårt att få ordning på din mensvärk med värktabletter och värmedynor, eller om du bara inte vill ta så mycket piller kan Livia vara något för dig. Det är en liten dosa som sitter ihop med ett par elektroder med en liten sladd. Dosan kan du klämma fast i byxlinningen och elektroderna sätter du långt ner på magen, på varsin sida om livmodern. Elektroderna skickar sedan elpulser som stoppar smärtsignalerna från livmodern att ta sig vidare till hjärnan. Dosan klarar sig 15 timmar på en laddning, så du kan ha den på dig hela dagen. Det finns andra produkter, tens-maskiner, som tar hand om mensvärken på liknande sätt.

Läs mer här.

Looncup – en smart menskopp

Looncup ska vara en smart menskopp som bland annat analyserar ditt flöde.

Foto: Looncup

Menskoppen har haft ett uppsving sedan några år tillbaka. Och nu kan den ta ytterligare ett steg framåt genom kickstarterföretaget Looncup. Den här menskoppen är inte som alla andra. Den mäter nämligen ditt flöde, håller koll på blodets färg och analyserar din menscykel. Desstuom larmar den när den är på väg att bli full. Allt det här gör den genom en sensor i själva menskoppen och skickar informationen direkt till din telefon. Produkten har funnits på kickstarter i flera år och företaget hävdar att produkten är på väg ut på marknaden.

Läs mer här.

 

Läs mer:

Därför kan dina bröst göra ont när du har mens

Så dyr är din mens