Pink-Programming-artikel

Åtta anledningar till att det är bra att kunna programmera

Varför är det bra att kunna programmera? FRIDA frågade föreningen Pink Programming som gav sina svar på varför det är bra att kunna!

Pink Programming är en förening som vill få fler tjejer att programmera. De erbjuder bland annat kurser, workshops och läger i Stockholm, Malmö och Göteborg, för tjejer som både kan lite om programmering och för de som är helt nya.

Två av dem som är involverade i Pink Programming är Tone Pedersen och Veronica Gidén. Tone är en av grundarna till Pink Programming och Veronica är aktiv i Stockholmsgruppen. Både Tone och Veronica jobbar idag med programmering, Tone som ingenjör och Veronica som systemutvecklare. De kom in på programmering på två olika sätt.

– Jag har spelat mycket datorspel, och min dröm var att göra datorspel. Så jag började plugga ingenjör med fokus på datorgrafik. Jag har alltid haft ett teknikintresse, säger Veronica.

– Jag kom in ganska sent på programmering, det var först på universitetet. Först tyckte jag att det var läskigt. Det tog lite tid men sen tyckte jag det var jättekul, säger Tone.

Veronica Gidén och Tone Pedersen är båda involverade i Pink Programming.

Veronica Gidén och Tone Pedersen är båda involverade i Pink Programming.

Men varför är det egentligen bra att kunna programmering? Här har Tone och Veronica listat åtta bra anledningar.

1. I framtiden kommer programmering att vara något som är väldigt bra att kunna, speciellt om du vill vara med och uppfinna häftiga prylar!

2. I dag finns det stora könsskillnader inom programmeringsvärlden. Det är viktigt att tjejer vågar prova på så att branschen blir mer jämlik.

3. Programmering är superkreativt och du kan göra så mycket! Du kan bygga saker som kan lösa problem, både stora och små!

4. När du lär dig programmering får du lära dig att jobba med problemlösning. Något som du har nytta av överallt både i vardagen och på vilket jobb som helst.

5. Det är roligt att förstå hur ens tekniska prylar faktiskt fungerar! På så sätt kan du till och med laga dem själv.

6. Många tänker att om man lär sig programmering så blir man programmerare, men programmering används i många olika jobb idag. Du kan egentligen jobba som vad som helst och ändå ha användning av att kunna programmering.

7. Om du kan programmering kan du göra egna saker och göra dem precis så som du vill ha dem. Exempelvis om du vill bygga en hemsida, app eller en blogg.

8. Det är väldigt roligt att åka på läger! Du får träffa andra som gillar samma saker som du och du kan träffa vänner för resten av livet.

Här kan du läsa mer om Pink Programming!

Läs mer:
Så mycket matte behöver du kunna för att lära dig koda
Här är tjejerna som vill förändra världen med teknik
Vill du börja programmera? Här är orden du måste lära dig

Foto: Pink Programming