10 saker du kan göra för att lära dig mer om tech

10 saker du kan göra för att lära dig mer om tech

Vill du lära dig koda, bygga en hemsida, göra en mode-app eller helt enkelt bara bli mer teknisk? Vi på FRIDA har sammanställt en lista på tio saker som hjälper dig att bli bättre på tech.

Åk på Kodningskollo

Under sommarlovet anordnas lägret Hello World i Stockholm för unga mellan 8 och 18 år som vill lära sig programmera. Tjejer kan söka stipendium för att gratis få gå på lägret och resan till Stockholm är gratis för alla som bor runt om i Sverige. På kollot är aktiviteter, bad och umgänge lika viktigt som kodandet. Här kan du läsa mer!


För dig som vill göra mode-app

Inspireras av tonårstjejen Isabel som bygger en egen modeapp i boken Project Prep. I boken får du följa med Isabel i skolan och alla utmaningar hon ställs inför när hon vill lyckas inom tech och mode. Som en bonus har Clara Henry skrivit förordet till boken. Läs mer här!

Lyssna på podd

Om du är intresserad av tech kan Teknikprogrammet på gymnasiet vara ett alternativ som du bör kolla in. Om du vill veta hur det är att gå programmet (med mestadels killar som klasskompisar) kan du lyssna på podcasten Tekniktjejer. I fem avsnitt hör vi två tjejer berätta om hur det är att gå tekniklinjen. Lyssna här!


Köp ett kodarkit

Om du är trött på att enbart sitta vid datorn och faktiskt vill känna, se och spela det du skapar så är ett kodarkit något att skriva upp på önskelistan. Märket Littlebits har färdiga kodar-lådor med mängder av små prylar som du bygger ihop till olika spel som du sedan kan spela. Läs mer här!

Se tv-programmet Programmera mera

Visst, programserien riktar sig till barn i nioårsåldern men har du aldrig varit i kontakt med tech och programmering så är programmet perfekt för en äldre nybörjare också. I tio avsnitt lär du dig kluriga utmaningar som handlar om logiskt tänkande, sortering, algoritmer och att uppmärksamma mönster och samband. Saker som är till stor hjälp i teknikens ganska komplicerade värld.


Dyk ner i roliga faktaböcker

I och med att så många unga idag vill lära sig om tech, it och kodning finns nu mängder av faktaböcker där du lär dig koda. Här är några av dem:
Bygg ditt eget dataspel av Måns Jonasson
Lär dig koda av Max Wainewright
Digitalt skapande av Meg Marnon

Häng med Tjejer kodar

Tjejer kodar är en organisation som anordnar kvällskurser och resor för tjejer som vill lära sig koda. Du kan till exempel lära dig att göra en hemsida eller en app. Varje år går kodresor till Berlin, Barcelona och Stockholms skärgård. Läs mer här!

Gå med i Facebook-grupper

Att gå med i en grupp på Facebook är perfekt för att lära känna nya vänner med samma intressen. I Facebook-gruppen Tjejer som vill gå teknik (startad av Therese Lindgren) snackar 800 tjejer ihop sig inför gymnasievalet och ger varandra tips och pepp. Här hittar du gruppen! Gruppen Tjejer som kodar är en blandning av nybörjare, hobbykodare, de som vill lära sig att koda till tjejer som jobbar med det på heltid. De ger svar, stöd, tips och tricks. Den gruppen hittar du här!


Läs Curly Bracket-böckerna

Vill du lära dig att programmera? I böckerna om den unga tjejen Curly Bracket lär du dig datalogiskt tänkande, eller ”computational thinking”, tankesättet som är grunden för att förstå kod och digitala program. Bokserien är spännande romaner och faktaböcker i ett där du själv får lösa problemen.

Gör ditt eget datorspel – helt själv

Drömmer du om att göra ett helt eget datorspel? Det är inte så svårt som man kan tro. Linn Andersson Risdal jobbar som programmerare på Valtech och har startat initiativet Tech Girl. Här visar hon i tre videos hur du bygger ditt eget bläckfiskspel i programmet Scratch.

Läs mer!
Tre nytänkande och spännande skönhetsuppfinningar
Sju tjejer under 19 år som förändrat världen
Här bygger SaraSongbird en robot som ska stärka din självkänsla

Foto: IBL, Skärmdump Youtube