Annons

Annons

Svenska kändisar som väljer att inte dricka alkohol

Kändisar som är nykterister och inte dricker alkohol.Är man tråkig om man inte dricker och vad gör att allt fler ungdomar idag väljer bort alkoholen? FRIDA slår hål på myterna och snackar med tre kändisar som valt att avstå från alkoholen!

Är du 18 år i Sverige får du enligt lag dricka alkohol. Men, om du inte vill då? Just nu är det faktiskt rekordlåg nivå på tonåringars alkoholintag. Det dricks mer sällan och när det väl dricks blir folk inte lika berusade som tidigare, det visar undersökningen Skolelevers drogvanor 2014.

Annons

Hälsan går före

Även om alla har olika skäl till varför man valt att inte dricka finns det en tydlig konkurrent till vinglaset – den heter hälsan. Många tonåringar idag, jämfört med bara för några år sedan, har hakat på hälsotrenden där alkohol inte står med i kostcirkeln (för förutom att göra dig berusad bryter den även ner kroppen och förstör på längre sikt organ som till exempel din lever). Man är helt enkelt mer hälsomedveten som tonåring idag.

Tråkig om man inte dricker?
Det finns en hel del fördomar om de som inte dricker. De är tråkiga, gillar inte att festa och vet inte hur man umgås. Men stämmer det verkligen? FRIDA har snackat med tre kändisar som alla valt att avstå från alkoholen på olika sätt!

Kändisar som inte dricker alkohol

Alexander Hermansson

alexander hermansson alkohol
Vad tycker du om alkohol?
– Väldigt blandat. Det är en oerhört förrädisk dryck. Alkoholen vill alltid att vi ska dricka mer och mer när vi egentligen inte borde det. Det kan vara trevligt att dricka något till en middag ibland. Men när vi människor häver i oss mer än lagom så slutar det oftast mycket sämre än det skulle gjort annars. Ovärt!

Vad är det du inte gillar med att dricka?
– Dels har jag ett väldigt stort kontrollbehov – ett tvättäkta control freak är vad jag är! Så jag gillar verkligen inte när jag tappar kontrollen över mig själv. Sedan så är jag ett väldigt stort fan av tanken av att kunna få vara glad, nöjd och social utan massa ”hjälpmedel”. Jag vill vara orginal-Alex!

Har alkoholen blivit ett problem för någon du känner?
– Jag har massvis med vänner som knappt ens vågar prata eller dansa med nya människor utan att först suttit tysta och hällt i sig massa dricka. Bara för att få bättre självförtroende. DET ÄR JU HELT SJUKT! Man blir beroende av extrahjälp för att fungera normalt. Och jag har flera vänner som har bråkat och blivit ovänner med kompisar och familj på grund av alkoholen. Värst tycker jag nog är när någons förälder beter sig läskigt och obehagligt för att hen är alkoholist. Pax för att inte bli en sån!

Daff Kjellström

DSC_0596 as Smart Object-1-1
Varför valde du att strunta i drickandet?
– Frågan borde egentligen vara – varför väljer man alkoholen? Man kan dansa, festa och umgås lika bra utan den bara man vänjer sig.

Hur reagerade andra då?
– Många frågar ju varför, men det är ingen som försöker hetsa mig till att dricka. Jag skulle bara tycka någon var fånig om de försökte få mig att dricka. Det är ju mitt val och inte någon annans.

Har du några tips till andra som också funderar på att göra som du?
– Fråga dig själv – varför ska du dricka? Oavsett om svaret är att ha kul, slappna av eller vara tuff så finns det alltid tusen bättre alternativ än att dricka sprit.

Och vad är det bästa med inte dricka?
– Att man slipper bli fet och lukta mögel. För vem vill gå runt och vara ofräsch?

Josefin Dahlberg

image1-5
Hur länge sedan var det du drack alkohol?
– Det är fyra år sedan jag hade min sista fylla. Jag som inte kunde tänka mig en helg utan alkohol. Jag drack flera dagar i veckan, liksom längtade tills jag kunde ta den där första klunken.

Men varför började du?
– Som många andra började jag och mina vänner utforska alkohol i högstadiet. Klart alla blev lite fulla ibland, vi visste ju inte hur vi skulle reagera på det. Men av någon anledning hade inte jag samma upplevelse som mina kompisar. Efter några glas började det växa en känsla av panik i mig. Jag ville bara ha mer och mer. Jag var alltid fullast på festen.

Vad sa dina vänner och familj om det?
– De ifrågasatte såklart mig och bad mig försöka dricka mindre. Jag och mina kompisar gjorde upp regler för mitt drickande. Jag fick bara beställa när de beställde och de hade oftast hand om mitt kontokort. Det var många gånger min mamma blev väckt mitt i natten av ett telefonsamtal där någon bad henne komma och hämta hennes dotter som var för full, blivit utslängd eller bråkat.

Vad fick dig att sluta?
– Jag förstod att jag inte kan dricka, att jag aldrig kommer kunna lära mig att dricka normalt. Jag fick hjälp av personer som hade samma problem som jag och fick lära mig mycket om alkoholism. Det kan drabba vem som helst oavsett ålder, kön och klass.

Visste du att?
• Fler tjejer än killar dricker…
• … Men killar dricker mer!
• Oftast är det ett äldre syskon eller förälder som köper ut alkohol till minderåriga.
• Alkohol gör att kroppen inte kan bygga muskler och återhämta sig på samma sätt som vanligt.
• Att dricka alkohol är extra farligt om du är ung. Fram tills du är 25 år utvecklas och växer din hjärna vilket gör den extra känslig!

Här kan du söka hjälp!

Har du funderingar på att sluta dricka eller vill du bara få bättre koll på hur allt funkar? Hit kan du vända dig då:
• Alkoholhjalpen.se
• Umo.se
• Namdemansgarden.se

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD, PRIVAT, ALL OVER PRESS
Källa: CAN, IQ.SE

Annons
Annons


AnnonsLaddar