Varför finns det inte smink för mörkhyade?

Varför finns det inte smink för mörkhyade?

Smink är någonting som många använder dagligen, trots det utesluts mängder av hudfärger ur sortimentet. Bloggerskan Salem Indrias vet hur det är att kännas sig utanför.

Många är idag inte medvetna om hur orättvis sminkbranschen är. Kanske trodde du att det alltid funnits foundations som passat varenda person i Sverige? I själva verket är det först på senare år som några få märken har tagit in smink för mörk hy i Sverige. Många butiker menar att efterfrågan inte är lika hög, men det räcker med att se sig omkring så förstår du att så inte är fallet.

För några år sedan fick en tjej nog och startade Facebook-nätverket Black Vogue, där över 23 000 tjejer delar med sig av tips kring smink för mörk hy. En annan tjej var trött på att leta runt efter smink i butiker utan framgång och startade förra året Maréna Beauté, Sveriges första sminkmärke för mörkhyade. Modebloggerskan Salem Indrias är en av alla de tusentals tjejer som ledsnat på att sökandet efter en perfekt foundation alltid blir ett stort projekt.

– När jag började sminka mig i gymnasiet upptäckte jag hur svårt det var att hitta smink som passade min hudton, det enda alternativet vi mörkhyade hade var MAC och för en student kunde det bli väldigt dyrt, säger Salem.

Bloggaren Salem Indrias har tröttnat på det dåliga sminkutbudet för mörkhyade.

Bloggaren Salem Indrias har tröttnat på det dåliga sminkutbudet för mörkhyade.

Hon gick till olika sminkbutiker men märkte snabbt att hon inte fick hjälp.

– Det gjorde att jag kom hem med fel färg flera gånger. Under åren har jag med hjälp av vänner och YouTube lärt mig vad som passar för just mig och slutat fråga om hjälp i butik.

Salem menar att många sminkmärken som säljs i Sverige idag har mörkare nyanser i sitt sortiment, men de tar trots det inte in produkterna i svenska butiker utan säljs bara utomlands.

– För mig känns det som en självklarhet när man tar in ett nytt märke att man då också tar in alla nyanser. Jag har hört att det har med försäljning att göra, att de inte tror att produkterna komma att säljas. Varför beställer de inte in ett färre antal av just de färgerna för att se hur mycket som säljs?

När FRIDA frågar om Salem känner sig utanför och särbehandlad på grund av det här blir svaret ja.

– Det är orättvist att vi inte får samma valmöjligheter som alla andra. Det gör att jag känner mig lite utanför men också som kund känner jag mig inte lika viktig.

Victoria's secret-modellen Jasmine Tookes på röda mattan.

Victoria’s secret-modellen Jasmine Tookes på röda mattan.

Hon berättar att det tagit flera år för henne att hitta smink för sin hudton och att lära sig hur hon ska använda det. Något som hon menar att andra ännu inte lärt sig.

– Under min första plåtning blev jag sminkad helt grå och det var på grund av att de inte hade de rätta färgerna för mig. Nu för tiden blir jag väldigt nervös när någon annan ska sminka mig och det beror främst på att jag har haft många dåliga erfarenheter av det. Idag tar jag med mig mitt eget smink när jag ska bli sminkad eller så har jag redan min bas klar.

Under åren har Salem hittat en del favoritprodukter som hon gärna delar med sig av.

– För det som finns i Sverige rekommenderar jag starkt MAC, de har många färger och själva produkterna är bra. Jag älskar NARS men tycker att butikerna i Sverige borde ta in fler av deras färger på foundations. Ett billigare alternativ är KIKO som är väldigt nytt i Sverige.

Läs Salems blogg här och spana in hennes Instagram här.

Vill du ha tips på sminkprodukter anpassade för mörk hy? Spana in bildspelet här nedan!

[allergallery id=”32020″]

Läs också:
Hemliga knepet bakom Kardashians contouring
Så rengör du din make up-svamp (bästa hacket!)
Fem enkla knep för att bli av med torra läppar

Foto: IBL, Privat