FRIDA listar 7 tips – Så solar du säkert i sommar

FRIDA listar 7 tips – Så solar du säkert i sommar

Lite solljus är inte farligt, men att inte skydda sig mot solen är det. Därför har vi listat hur du solar säkert i sommar!
Så solar du säkert i sommar – 7 tips från Frida
1:46

Efter reklamen: Så solar du säkert i sommar – 7 tips från Frida

(1:46)

Slå på ljud

Vi vet att det är sjukt härligt i solen, men det är väldigt viktigt att skydda sig mot den – även när det är molnigt. Molnen släpper nämligen igenom solen, vilket betyder att du även kan bränna dig en molnig dag. Använd solskyddsfaktor 30 eller högre!

1. Solen är nyttig – i liten mängd

Solens strålar hjälper kroppen att producera D-vitamin, men det tar inte lång tid innan den gör det. Det tar ungefär 20 minuter för kroppen att få alla vitaminer den behöver. Tillbringa därför inte en heldag ute i solen.

2. Huden kan skadas

Även om du inte ligger i direkt solljus kan du bränna dig. Du kan få brännskador, soleksem och i mycket sällsynta fall olika typer av hudcancer. Därför är det viktigt att smörja in sig även om det inte är soligt!

3. Barn och ungdomar är extra känsliga

Både barn och ungdomar är känsligare för UV-ljus. Det är väldigt ovanligt att barn får hudcancer men om du har bränt dig flera gånger ökar chanserna att du får det senare i livet. Förutom solkräm kan du skydda huden med tunna kläder, som en vit tisha eller en sjal till exempel.

4. Solen gör att huden åldras

Din hud åldras snabbare i solljus – oavsett ålder. Vill du undvika rynkor ska du därmed undvika att inte skydda dig i solen.

5. Sola inte solarium

Det är farligt att sola solarium och därför finns det en 18-årsgräns. Om du vill bli brun kan du använda brun utan sol i stället. Här kan du läsa vårt brun utan sol-test.

6. Undvik solen när den är som starkast

Solen är som starkast mellan klockan 11 och 15 och du borde undvika den de timmarna. Kan du inte det så är det viktigt att du smörjer in dig ordentligt och kompletterar med en keps, solhatt eller annat skydd.

7. Smörj in dig – ofta

För att skydda huden ska du smörja in dig varannan timme om du är i solen. Har du badat försvinner solkrämen (även om det står att den är vattenfast) och kroppen behöver smörjas in igen.

Läs mer!
Sex saker du bara måste veta om solkräm

12 saker som alltid händer när solen tittar fram

14 saker du kan göra när det är soligt ute

Av: Mina Gilbertsson

Källa: Vårdguiden

Foto: IBL