finnar problem

6 vanliga fällor som kan ge dig finnar

Har du koll på de vanligaste fällorna som ger finnar? FRIDA listar sex fel du kanske inte har koll på som kan få aknen att blossa upp.

Alla kan få finnar och särskilt i tonåren är det vanligt med hormonella rubbningar som gör att det bildas mer talg i talgkörtlarna, som kan vara grunden till akne. Och trots att finnar kan kännas jobbigt är det alltid viktigt att komma ihåg att det faktiskt är helt ofarligt och egentligen inte är särskilt mycket att bry sig om – det är röda prickar i ansiktet, inte mer än så.

Men om du har börjat få finnar och inte vet vad det beror på kan det faktiskt vara dina vanor i vardagen som ger dig utbrott i ansiktet. FRIDA listar sex vanliga fällor som kan ge dig finnar.

1. Du glömmer att tvätta mobilen

Mobilen är en riktig bakteriebomb! Tänk bara på hur ofta du rör vid den och vart du har satt fingrarna innan. Bakterierna som hamnar på huden kan irritera och kan vara orsaken till finnar. En bra idé är att med jämna mellanrum torka av mobilen med en antibakteriell våtservett för att hålla den ren. Dessutom kan det vara extra bra att tänka på i förkylningstider – om du lånar ut din mobil till någon som är sjuk kan du smittas av hens förkylning.

2. Du pillar i ansiktet och klämmer finnar

Vi vet – det är hur svårt som helst att sluta pilla när du har en finne i ansiktet, men sluta, sluta, sluta med det. Din hy blir irriterad när du klämmer finnar och det kommer ofta in bakterier i huden som kan göra problemet ännu värre.

3. Du sover dåligt

Att få ordentligt med sömn är bra för precis allt, din hy inkluderat. När du sover för lite kan du drabbas av obalans i hormonerna vilket höjer stressnivån i kroppen och ökar risken för finnar. Försök få åtta timmars sömn varje natt.

4. Du byter sängkläder för sällan

En kudde samlar rejält med smuts från ansiktet, och smutsen kan täppa igen porerna under natten. Kom ihåg att byta örngott med jämna mellanrum!

5. Du tvättar ansiktet för mycket

När du tvättar ansiktet för ofta kan du faktiskt drabbas av finnar. Att tvätta bort ansiktets naturliga oljor gör att kroppen ökar sin talgproduktion för att kompensera, vilket är en vanlig anledning till att du får finnar. Försök att inte tvätta mer än två gånger om dagen och använd produkter som är anpassade efter just din hud. Glöm inte fuktkräm!

6. Du tvättar inte dina sminkborstar

Minns du inte heller när du tvättade dina sminkborstar sist? Lugn, du är verkligen inte ensam – men det kan vara dags att tänka om dina vanor. Sminkborstarna innehåller gamla sminkrester, svett och död hud som kan täppa till porerna och ge dig finnar, så kom ihåg att tvätta dem med jämna mellanrum.

Läs mer:

Därför får du finnar på rumpan – och så får du bort dem

Så döljer du en finne – på två minuter

7 vanliga biverkningar av p-piller

Foto: All Over Press