Sex saker du inte ska göra med en finne

Sex saker du inte ska göra med en finne

Vi alla får dem och vi alla behandlar dem på olika sätt. Här är sex saker du däremot inte borde göra med en finne.

1. Försöka klämma en djup finne

En röd buckla i ditt ansikte som gör otroligt ont om du rör vid den. Den första instinkten för många är att försöka klämma den, men du inser nog ganska snabbt att det inte går. Tyvärr kan du klämma hur hårt som helst, men finnen kommer inte poppa, den blir bara mer irriterad ju mer du pillar på den. Försök att inte röra den eller klämma på den, så kommer den försvinna av sig själv.

2. Pilla

Dina fingrar bär på otroligt mycket bakterier och att det sprider sig till ett irriterat område råder inte gott. Att pilla på en finne irriterar redan inflammerad hud, vilket verkligen inte är något att rekommendera. Så om du konstant pillar på din finne och sedan klämmer den så riskerar du att lämnas med ett ärr som inte kommer gå bort. Så pilla inte!

3. Använda sig av värme

”Värme öppnar upp porer, så det borde funka för finnar” är det många som tänker, men det är en lögn. I själva verket blir huden bara mer irriterad och rödare. Prova istället att ha på kyla på finnen för att minska svullnaden och den röda färgen.

4. Tvätta för mycket

När man drabbas av många finnar kan första tanken vara att man har dålig hygien och väljer att ta tvättningen av ansiktet till en helt ny nivå. Men att tvätta och skrubba ansiktet för mycket kan resultera i mer finnar. Så ta det lugnt med tvättandet, morgon och kväll räcker gott och väl.

5. Klämma den för tidigt

Om du vaknar en morgon med en finne på kinden och försöker klämma den så är det inte en så bra idé. En ny finne är inte ”redo” att bli klämd. Du vet att den är redo när du inte behöver klämma så hårt. Det är verkligen värt att vänta tills finnen blir mogen då du annars riskerar att få ärr.

6. Lägg på lager av olika produkter

Ett vanligt fel som många gör är att packa på huden med flera olika produkter för bästa möjliga resultat, men i själva verket så blir det för mycket produkt för huden att hantera, så det tar faktiskt längre tid för huden att läka bort finnen.

Läs även:
Guide: Så behandlar du olika typer av finnar
Så trollar du bort finnar med Color correcting
Sex vanliga fällor som kan ge dig finnar

Av: Vilde Merkesdal

Foto: IBL