valja-ratt-harborste

Så väljer du rätt hårborste – 5 modeller med olika funktion

Hur använder man en rundborste, och vad är det egentligen för skillnad på en utredningsborste och paddelborste? Här presenterar vi fem typer av borstar – anpassade för olika ändamål och resultat.

Numera finns det en uppsjö av hårborstar att välja mellan – men att veta vilken modell som passar en själv bäst är svårt. Vissa är avsedda för att skapa volym och andra frambringar lyster – en del passar de med kort hår och några är menade för löshår. Här listar vi fem olika varianter, anpassade för olika ändamål:

1.Rundborste

Rundborste för föning av hår


Passar: Den här typen av borste är skapad för att generera volym i rötterna och frambringa ett fint svall med rundade toppar. Rundborsten hjälper också till att reda ut håret, men är främst avsedd föning av torrt hår. Att lyckas med sin rundborstning kräver viss teknik, men ett bra tips för att lyckas är att alltid dela upp håret i flera sektioner och sen arbeta sig igenom bit för bit. Det finns olika storlekar på rundborsten, och önskad volym och hårlängd påverkar vilken storlek du bör välja. Ju större borste – desto mer volym.

 

2. Svinborste

Skonsam hårborste med svinborst från Iris hantverk

Passar: En skonsam borste som hjälper till att reda ut håret och genererar fin glans. Hjälper även till att dra upp naturliga oljor från hårbotten vilket bidrar till att håret smörjs på ett naturligt sätt och får en bättre lyster. Passar alla hårtyper samt löshår.

 

Läs också: 3 tydliga hårtrender 2019

 

3. Paddelborste

Bra borste för långt hår, från Kicks Beauty


Passar: Det här är en bred och platt borste särskilt lämpad för de med tjockt och långt/mellanlångt hår. Är särskilt bra att använda om man vill föna håret platt samtidigt som den fungerar utmärkt till att reda ut tovor med.

4. Utredningsborste

Bra hårborste för de med tovor, från Tangle Teezer


Passar: En traditionell hårborste passande för alla med bångstyrigt hår. Det finns flera olika typer av utredningsborstar men för de som lätt får knutor i håret och är hårömma är det här en bra borste att välja då den har mjuka piggar. De bidrar nämligen till att borsten enklare glider förbi tovorna och sakta men säkert reder ut dem. Den här fungerar på både fuktigt och torrt hår.

 

Läs också: Så får du längre hår snabbare

 

5.Tuperingsborste

Tuperingsborste från GHD

 

Passar: En smal borste som är avsedd för att skapa volym vid rötterna. Formad som en spets nertill och det är för att det enkelt ska gå att dela in håret i sektioner när man tuperar rötterna. Den här borsten passar alla hårtyper men är som sagt avsedd för de som önskar volym.