Madelaine Petsch, Ariana Grande, Zendaya långt hår

Så sparar du ut ditt hår snabbare

Att spara ut sitt hår kan kännas som en långsam process. Här är tipsen som gör att det kommer gå lite snabbare (plus att du får ett friskare hår på köpet!).

1. Schamponera inte håret varje gång du duschar

Det schampo egentligen är till för är att få bort smuts och rester av hårprodukter. Men i processen av att få bort det dåliga som fastnar i håret, så tar schampo också bort naturliga oljor som håller håret starkt och hälsosamt. Så försök att undvika schampo så mycket som möjligt.

2. Använd balsam efter VARJE gång du schamponerat

Att färga, slinga, locka, platta och föna håret är dessvärre vägen till slitet hår då topparna av ditt hår blir tunnare. Men balsam hjälper att ersätta viktiga fetter och proteiner i hårskaftet. Balsam förhindrar också att ditt hår går av samt ger håret en snygg glans.

3. Skäm bort ditt hår med olja

Om ditt hår är längre än till axlarna, så betyder det att det är flera år gammalt och behöver mycket vård och omsorg. Ett tips är att applicera olja i längderna efter att du har tvättat det. En billigare hemmakur är att ha kokosolja i håret – perfekt som vårdande hårprodukt.

4. Avsluta varje dusch med kallt vatten

Det kanske låter konstigt, men att avsluta varje dusch med kallt vatten i håret hjälper faktiskt håret att behålla naturliga oljor och förhindrar torrt hår. Det krävs bara ett par sekunder av rinnande kallt vatten, men det kan göra stor skillnad.

5. Borsta alltid håret försiktigt

Att konstant borsta ditt hår gör mer skada än du tror. Följ den gyllene regeln att börja borsta i topparna och jobba dig uppåt för att tappa så lite hår som möjligt. Undvik att borsta håret när det är blött (om du inte har en borste som är speciellt anpassad för det) då det är mycket skörare då.

6. Byt ut ditt bomullsörngott

Att byta ut sitt bomullsörngott mot ett silkesörngott kanske inte låter som en big deal, men faktum är att ditt hår kommer tacka dig. Det fastnar nämligen lättare i bomullsmaterialet vilket kan göra att du vaknar med tovor. Med silke så glider ditt hår försiktigt mot kudden och du vaknar med ett mycket finare resultat på huvudet.

7. Linda inte in håret i en handduk

Att linda in håret i en handduk är det många som gör, men de flesta är omedvetna över hur mycket skada det gör med ditt hår. Blött hår är mycket känsligare än torrt och det går lättare av, så då kan du tänka dig hur ditt hår mår när du lindar in och drar håret i en tight turban på huvudet. Krama istället ur håret med en handduk och låt det sedan lufttorka.

Läs mer:
Här är hårborsten som ger dig personliga skönhetstips
12 grymma skönhetsmärken som inte testar på djur
Så håller du dina vita sneakers rena

Av: Vilde Merkesdal

Foto: IBL