Artikeln innehåller reklamlänkar
Bast-i-test-harparfym

FRIDA testar: Här är den bästa hårparfymen

Det finns inte bara dofter för huden. Applicera parfym i håret för en lyxigare känsla!

Varför ska du använda hårparfym? Förutom att det doftar gott så är hårparfymer ofta UV-skyddande, ger fukt, glans och tar bort friss. Hårparfymer är överlag billigare än vanliga parfymer och doftar länge då lukter fastnar i de porösa hårstråna. Vanlig parfym innehåller cirka 70 procent alkohol (som gör att håret torkar ut), vilket inte hårparfymer gör.

Harparfym-bast-i-test

1. Protective hair perfume, Sachajuan
Pris: 405 kr.
Omdöme: Den här produkten har en anti odör-teknologi som dödar dålig lukt, och vi tycker verkligen att den fungerar. Den lovar även att släta ut friss och ge glans, något som vi tyvärr inte märker av. Den doftar lyxigt elegant utan att lukta tantigt. Du behöver två, tre sprut och sedan håller parfymen nästan hela dagen. Minus för det höga priset.
Betyg: FFFF

2. Happy happy joy joy, Lush
Pris: 169 kr.
Omdöme: Hårparfym i form av balsam, vilket vi tycker är otroligt smart! Du schamponerar och tar vanligt balsam för att sedan avsluta med detta parfymbalsam. Vi förväntade oss att håret skulle tyngas ner och bli flottigt men det kändes tvärtom väldigt fräscht och lätt. Till en början är doften väldigt stark men när håret har torkat doftar det härligt blommigt.
Betyg: FFF+

3. ARI hair mist, Ariana Grande (länk till Apprl)
Pris: 145 kr (länk till Apprl).
Omdöme: En hair mist som känns betydligt lättare än övriga parfymer och som inte doftar lika starkt. Den är enbart en god doft och har inga välgörande ämnen för håret. Det behövs ganska många sprut för att den ska lukta något men den känns fräsch och lätt. Helt enkelt en sötare och blommigare doft till den som inte vill att håret ska lukta som att det är dränkt i parfym.
Betyg: FFFF

4. Herra protect hair perfume, Herra (länk till Apprl)
Pris: 349 kr (länk till Apprl).
Omdöme: Sägs vara otroligt skyddande för håret och helst ska du spruta var tredje timme på håret för bästa vård och UV-skydd. Herra är den av test-produkterna som doftar mest som en vanlig parfym och som luktar ganska starkt av vanilj. En testperson tyckte dock att den luktade bränt hår. Ett plus för att produkten både finns i stor flaska och en mindre reseförpackning.
Betyg: FF+

5. Hairfume refresh & seduce, Lernberger Stafsing (länk till Apprl)
Pris: 89 kr (länk till Apprl).
Omdöme: Väldigt annorlunda doft som för en av testpersonerna påminde om gammelfarmor. Både ser ut och känns mer som ett hårspray eller torrschampoo än en hårparfym. Plus för den lilla förpackningen som passar bra i handväskan, men detta är ingen doft vi vill bära. Känns som att produkten är gjord för en lite äldre målgrupp.
Betyg: F

6. Pink Sugar, Aquolina (länk till Apprl)
Pris: 129 kr (länk till Apprl).
Omdöme: Sockervadd på flaska, tyckte en av test-personerna. En väldigt söt doft som inte tar bort lukten från din vanliga parfym. Den är olika beroende på vem som bär den, för en person försvann doften efter bara någon timme, medan den för en annan satt i under hela dagen. Produkten innehåller silikon som ska mjukgöra ditt hår och vi tyckte faktiskt att den gjorde håret lite lenare.
Betyg: FFF

Alla produkter i denna artikel är utvalda av FRIDAs redaktion, och länkas till återförsäljarna genom tjänsten Apprl.

Av: Johanna Bengtsson

Foto: IBL