Därför ska du inte tvätta ansiktet med tvål

Därför ska du inte tvätta ansiktet med tvål

Tar du bort ditt smink och tvättar ansiktet med bara tvål och vatten? Tänk om! Här är anledningarna till varför det är dags att ändra din hudvårdsrutin.

Trots att det finns en uppsjö av rengöringsprodukter i olika former för ansiktet – lotions, gel, micellärt vatten, olja och balms så är det många som ändå väljer att använda vatten och handtvålen som står på handfatet för att få bort dagens make up.

Rubbar ph-värdet

Du kanske har hört att det inte är bra men inte riktigt vetat varför. Anledningen till att du ska låta tvål enbart användas på kroppen och händerna är att den rubbar hudens ph-värde. Tvål är helt enkelt alldeles för starkt för huden i ansiktet. Det är också uttorkande och kan ge fler torrhetslinjer.

Många som har fet eller aknebenägen hy tänker att tvål kan torka ut och matta ner men det ger oftast motsatt effekt, eftersom huden då börjar producera mer fett för att kompensera uttorkningen. Använd därför i stället hudvård som är anpassad efter din hudtyp (som ger fukt men inte lika mycket fett).

Läs mer!

Bästa tipsen för dig med torr hy

Sju foundation hacks alla borde ha koll på

Fem enkla (och billiga) tips mot dålig hy

Foto: IBL