Annons

Annons

Sexfrågorna du inte vågar ställa (men som vi har svaret på)

FRIDA svarar på dina frågor om sex.Ibland kan man undra över saker som till och med känns för pinsamma att fråga kompisarna om. Därför tog vi till experthjälp för att reda ut dina frågetecken kring sexfrågorna du inte vågar ställa.

Celia Svedhem, legitimerad psykolog och sexolog, är FRIDAs expert som svarar på sexfrågorna du inte vågar ställa.

Innan jag får orgasm så rinner det alltid ut en massa vätska från slidan, är jag för upphetsad eller är det en fontänorgasm?
Det finns inget som är ”för” upphetsad när man har sex. Det låter tvärtom som att din kropp njuter och är med på det som händer. Fontänorgasm är ovanligt och inte något som alla kan få, så häng inte upp dig på att jaga efter det.

Annons

Vad innebär 69:an och varför gör man det?
Det kallas så när man ger varandra oralsex samtidigt. Vissa tycker att det är spännande och upphetsande, andra kan tycka att det blir för mycket att koncentrera sig på. Prova dig fram och se vad just du tycker.

Även om jag är våt i början av samlaget så blir jag alltid torr efter ett tags, även om vi använder glidmedel. Varför blir det så?
När en tjej blir upphetsad blodfylls underlivet och blir svullet och fuktigt, det är hennes erektion, precis som killar får stånd. För att samlag ska kännas skönt är det viktigt att både tjejen och killen har erektion. Det låter som att din erektion går ner efter en stunds samlag, vilket kan hända tjej som kille. Man kan behöva pausa och se om man kan få tillbaka den, kanske genom oralsex, smeksex, eller hångel. Man ska inte fortsätta med samlag om det svider. Då blir det som skavsår och bristningar på slemhinnorna och man kan lätt hamna i en ond cirkel där det svider i de små såren även nästa gång man har samlag.

Ibland när jag har sex och inte har gått på toalett innan så känns det som om jag ska bajsa ner mig. Är det sant att man kan råka göra det när man får orgasm?
Det låter väldigt hämmande om man oroar sig för att råka bajsa. Låter som en tanke som gör det omöjligt att slappna av, njuta och ge sig hän. Är du bajsnödig ska du naturligtvis gå på toaletten, men om du inte är dålig i magen finns det ingen anledning att tro att du ska bajsa på dig när du får orgasm. Släpp den tanken och njut i stället!

Är det sant att man kan få klamydia i munnen?
Forskare har ännu inte kommit fram till om klamydia kan smitta till och från munnen. Men det man vet är att det är mycket ovanligt. Om man vill vara helt säker ska man skydda sig med kondom eller slicklapp även vid oralsex.

FRIDA svarar på frågor om sex:
”Hur har vi sex första gången?”
”Tänk om han upptäcker att jag är oskuld?”
”Jag vill bli av med oskulden”

Jag har aldrig gett oralsex, hur gör man?
Oral innebär att man använder munnen. Låt din lust styra dig! Vad vill du göra med din partners kön? Och stäm av med honom eller henne att det känns bra. Självklart kan du också fråga din partner om han eller hon vet vad hen gillar. Men rent generellt kan man säga att oralsex mer är ett jobb för tunga och läppar och att tänderna bör hålla sig undan.

Jag tror att jag och min kille snart kommer ha sex för första gången. Men jag äter inte p-piller, så hur gör jag för att det inte skall kännas pinsamt när jag måste be om en kondom?
Det är omtänksamt av dig att be honom sätta på en kondom. Om varken du eller han är redo att bli föräldrar är det att måna om er båda och er relation att använda kondom. Bäst är om du alltid har en redo i fickan. Bara att ta fram och räcka över när det är dags.

Oftast när jag drömmer om sex i sömnen så vaknar jag av att underlivet bultar, som om jag har fått orgasm. Behöver jag oroa mig för att mamma och pappa hörde mina stön i sömnen?
Det är inte omöjligt att man stönar i sömnen. Precis som när man pratar i sömnen är det inget man kan rå för eller kontrollera. Vi får helt enkelt hoppas att dina föräldrar blir glada för din skull.

Om jag ber killen dra ut sin snopp innan han kommer, är det säkert att jag inte har blivit gravid då?
Nej det är inte säkert! Under sex kommer det sekret eller så kallad försats från killens penis, som precis som hos tjejen, funkar som smörjmedel vid samlaget. Detta sekret innehåller ibland spermier.

Kan kondomen fastna inuti mig om han drar ut penisen för fort?
Ja det kan hända, därför är det bäst att killen håller runt kondomen och penisroten när han drar sig ur. Risken finns ju att spermier läcker ut i slidan om kondomen glider av.

Kan man ha sex med tampongen i när man har mens eller trycks den upp för långt då?
När man har en tampong inne blir slidan lätt torr då tampongen inte bara suger upp blod, utan även det sekret som bildas när man blir upphetsad. Så att ha penetrerande sex med tampong är ingen bra idé, men smeksex där man fokuserar på att stimulera klitoris och blygdläppar går bättre. När man har mens är slemhinnan dessutom redan extra skör och behöver vänlig omvårdnad.

Läs också:
4 sköna onanitips med saker du har hemma
Åtta saker du borde veta om snippan
Tre snabba fakta om orgasm (som du inte har hört tidigare!)

Är det normalt att spermierna rinner ut när jag reser mig från sängen efter att min kille har fått utlösning i mig?
Ja det är helt normalt! Det är tyngdlagen som verkar och gör så att spermierna åker neråt, någonstans måste de ju ta vägen.

Jag har precis träffat min första flickvän och undrar om jag borde köpa en dildo? Tar hon illa upp om jag tar fram en låtsas-snopp när hon valt att ha sex med en tjej?
Vissa kvinnor gillar penetrerande sex, andra gör det inte. Det gäller både hetero-, homo- och bisexuella tjejer. Det bästa sättet att få veta är att fråga. Det kan vara nervöst i början av en relation och både svårt och spännande att prata om vad man gillar sexuellt. Men glöm inte att ta reda på vad du själv tycker om att ha sex med dildo, undersök vad du gillar och inte.

När jag onanerar får jag ibland kramp i fingrarna och tårna, det känns som det händer innan jag ska få orgasm. Det gör inte ont men det gör mig rädd att våga ha sex med någon annan. Vad skall jag göra?
En orgasm innebär just kramper i musklerna, i och runt könet. Det är inte alls ovanligt att andra muskler i kroppen dras med och också krampar, just fötter och händer är vanligt. Det är inget farligt, och absolut inget att skämmas över. Bara njut av orgasmen!

Varför får jag alltid knallröda värmeutslag på bröstet när jag skall ha sex?
När man blir upphetsad så ökar bland annat blodcirkulationen, vilket leder till att blodkärlen vidgar sig. Hos vissa visar detta sig som en rodnad. Detta är samma reaktion i kroppen som man kan få när man är nervös och rodnar i ansiktet.

Kan herpes på munnen eller vårtor på händerna sprida sig till mitt könsorgan? Får man vårtor där nere i så fall?
Ja, herpes kan smitta från munnen till könet och tvärtom. Herpes smittar via hudkontakt där man har sår eller blåsor. Herpes orsakas av ett virus som är mycket vanligt, men symtomen kan vara så lindriga att man inte märker av att de har det. På andra kan det göra ont och svida. Vanliga hand- och fotvårtor orsakas av virus som smittar genom hudkontakt, och i omklädningsrum via blöta golv och handdukar. Att en vanlig fotvårta skulle smitta till könet är dock mycket otroligt. Om man har vårtor i eller kring könet är det mycket troligare att det handlar om kondylom. Har man detta ska man söka vård och få behandling.

Min kille har jättestora händer och är kraftigt byggd, jag är rädd att han har en alldeles för stor snopp för mig. Kan han vara för stor så att jag spricker?
Slidan är otroligt elastisk och har massor av slemhinneveck som kan veckla ut sig. Det som är viktigt är att vara tillräckligt upphetsad så könsorganets slemhinnor blir fuktiga och svullna. Tänk på att slidan kan töjas ut så pass mycket att en liten bebis kan passera där.

Läs mer om sex:
Sex onanitips som gör det ännu skönare
”Min snippa luktar illa”
”Jag är redo för sex – men hur gör jag?”

Av: Johanna Bengtsson
Foto: All Over Press

Annons
Annons


AnnonsLaddar