Annons

Annons

Så skriver du ett CV och personligt brev för att få sommarjobbetVisst vore det härligt att tjäna lite extra pengar under sommaren med ett sommarjobb? FRIDA hjälper dig att skriva ett vinnande CV och personligt brev!

Sommaren är äntligen på ingång, men innan skolan är slut kan det lätt bli en del stress och panik. Men bara lugn! Vi hjälper dig att öka dina chanser att haffa drömjobbet i sommar.

Så skriver du ett bra CV:

Annons

Enkelt och lättläst
Strukturen och layouten blir arbetsgivarens första intryck av ditt CV så var noga med att det ser enkelt och tydligt ut, och att informationen är lätt att hitta. Dela in allt under olika kategorier, som ”Utbildning” ”Arbetserfarenhet” och så vidare. Ett tips är att stapla upp viktig information i punkter.

Börja med ditt namn
Av alla ansökningar vill du ju självklart att det ska vara ditt namn som arbetsgivaren kommer ihåg. Skriv därför namnet som rubrik, det blir då det första som arbetsgivaren läser. Lägg in kontaktuppgifter (telefon, mejl och personnummer) innan du börjar med dina erfarenheter. Namn och kontaktuppgifter är den absolut viktigaste informationen i ditt CV så se till att de ligger tidigt och är lätta att hitta.

Varför ska just du få jobbet?
Det är garanterat fler än du som söker just ditt drömjobb, så ha ett stycke redan i början där du förklarar varför just du är den bästa för jobbet!

Läs mer: En ny Harry Potter-bok släpps i sommar

Utbildning
Nu är det dags att berätta om dina erfarenheter! Börja med din utbildning. Vilken årskurs går du i och på vilken skola? Vilket gymnasieprogram läser du, eller vill läsa? Glöm inte att skriva startår och vilket år du slutade, eller kommer avsluta utbildningen.

Tidigare arbeten
Stapla upp dina tidigare jobb i ordning med det senaste först. Förklara kortfattat vad dina arbetsuppgifter var och vad du lärde dig. Det är ett stort plus om du lyfter fram egenskaper som kan vara till nytta för jobbet du söker idag.

Tekniska kunskaper
Är du van vid att använda Word och Office-programmen? Driver du kanske en blogg och är ett proffs på WordPress? Datakunskaper är alltid av intresse för en arbetsgivare.

Övrigt
Ibland har man fler erfarenheter som man vill nämna som kanske inte passar in under de andra kategorierna. Det kan vara fritidsaktiviteter som att du tränat handboll i flera år, eller som att du är med i skolans elevråd. Lägg i så fall till en rubrik med övrig information som du tycker är värd att nämna.

Läs mer: Nu öppnar ett Harry Potter-land (drömmen blir sann!)

Välj rätt bild
Det kan vara frestande att ta sin absolut bästa selfie, men var noga med att bilden ska ge ett seriöst intryck. Festbilder och bikinibilder från semestern är ett big no no!

Så skriver du ett bra personligt brev:

Var inte rädd för att skryta
Det personliga brevet är till för att visa dina positiva egenskaper och för att övertyga arbetsgivaren att du är vad de söker. Det kan kännas jobbigt och skrytsamt att rabbla upp en massa positiva sidor hos dig själv, men det är också så du säljer in dig. Skäms inte för att du är bra! Var stolt över dina positiva sidor, men var samtidigt ärlig.

Anpassa efter jobbet du söker
Har du erfarenhet av att rensa rabatter och är grym på att baka muffins? Det är i så fall jättebra, men det kanske inte är relevant om du söker jobb i en klädbutik. Skriv de egenskaper och erfarenheter du har som gör att du passar för jobbet du söker. Kanske är du ansvarfull och kreativ?

Läs mer: Gröna Lund bygger ny åkattraktion (inget för höjdrädda!)

Ge exempel!
Det är superbra att nämna vilka positiva sidor du har, men ”jag är driven och ansvarsfull” säger inte arbetsgivaren så mycket. Hen har antagligen fått in minst tio andra personliga brev med exakt den formuleringen. Ge exempel på varför du är driven och ansvarsfull, gärna från tidigare arbeten eller fritidsintressen. Det ser bättre ut att skriva ”Som lagkapten för mitt fotbollslag är jag driven och gillar att ta ansvar.”!

Tips: Spara alltid ditt CV och personliga brev som PDF-filer istället för i Word-format. På så sätt kommer ditt dokument att se likadant ut oavsett i vilket program som arbetsgivaren väljer att öppna det i, och du slipper riskera att textrader lägger sig fel och förstör din layout. Bra, va?

Lycka till!

Läs mer:
7 tips: Så fixar du lättast ett sommarjobb
19 smarta anledningar att vara singel i sommar
13 saker bara du som sommarjobbar förstår

Av: Erika Svensson
Foto: Tumblr

Annons
Annons


AnnonsLaddar