Annons

Annons

Så pratar du om sex (nej, det behöver inte vara pinsamt!)



S – E – X. Sex. Hur pratar du egentligen om sex med dina föräldrar eller din partner? FRIDA vet hur du lättast tar upp ämnet!

Okej, vi vet. Det kan känns sjukt pin att behöva prata sex med dina föräldrar, men egentligen ska det inte behöva vara någon stor grej. Att prata om sex med kompisar, dina föräldrar eller din partner är självklart tre olika saker, men självklart hjälper FRIDA dig att ta upp ämnet på bästa sätt.

Annons

Läs också:
Video: Tora Sparkles svarar på dina frågor om sex och kärlek
Fråga FRIDA: ”Hur har jag sex första gången?”
Guide: Så botar du dina sexnojor – en gång för alla!

Så pratar du om sex…

… med dina föräldrar:

Om du ska prata om sex med dina föräldrar handlar det ofta om att det har hänt någonting. Kanske har du haft sex för första gången och du har frågor kring det, eller så är det något som inte känns bra. Annars kan det vara vanligt att vilja ha hjälp med att skaffa preventivmedel, eller att du vill ha råd om det. Ibland kan det vara lättare att skriva ner allt du vill säga på ett papper och ge det till en förälder, eller skicka ett smsa till någon av dem för att inte behöva ta diskussionen face to face. Ett annat tips är att säga att du har läst om preventivmedel i en tidning, visa tidningen och fortsätt konversationen efter det.

Kom ihåg! Dina föräldrar har också varit unga och nyfikna på sex och allt som hör till. De vet hur du känner dig och att du säkert tycker att det är megapinsamt. Men de uppskattar att du kommer till dem med dina frågor och vill så klart hjälpa dig. Med största sannolikhet tycker de bara att det är bra att du pratar om det öppet, för att de vill att du ska vara rädd om dig och försiktig.

… med dina vänner:

Sexprat med dina vänner handlar mycket om nyfikenhet och hur ni alla, individuellt, ser på sex. Börja med att berätta någonting om dig själv och säg någonting i stil med ”okej, det här kanske blir lite pinsamt, men jag måste bara säga en sak…”. Genast har du tagit bort skämsstämpeln och gjort det hela till en rolig grej i stället. Kanske berättar du hur första gången var för dig eller hur du vill att det ska vara, så kan dina vänner fylla i med sina erfarenheter och tankar. Det är lättare att öppna upp till en konversation om sex om du själv börjar dela med dig av någonting.

Kom ihåg! Döm inte varandra eller skratta åt någon annans erfarenhet eller fantasi. Alla gillar vi olika inom sex och du vill ju inte att någon ska skratta åt dig när du tar upp ämnet.

… med din partner:

Att prata om sex med din partner kan ses som en del av förspelet, att ni berättar vad ni skulle vilja göra. Det är även ett sätt att komma varandra ännu närmare eftersom ni delar intima saker om er själva. Samtidigt kommer ni att lära er vad den andra gillar och inte i sängen och därmed kunna tillfredsställa varandra ännu bättre. Tänk ut frågor i förväg, vad vill du veta om din partner? Tänd sedan lite ljus och skapa en hög mysfaktor innan du berättar att du gärna vill prata om intima saker med honom. Håll det mystiskt och ganska seriöst.

Om det är så att du haft sex med in partner och du känner att du måste ta upp någonting som inte känns riktigt bra så kan det vara lite jobbigare. Men försök att avdramatisera det hela genom att ta upp det ganska snabbt efteråt, gå inte och vänta flera veckor för då kan det komma som en överraskning och din parner förstår eller mins inte riktigt vad du refererar till. Var också ärlig, säg till exempel ”när vi gjorde såhär så kändes det inte bra, kan vi i framtiden göra så här i stället?”. Försök att fokusera på det positiva, vad ni kan göra, i stället för att klanka ner på den andra så kan det kännas lättare. Och kom ihåg att sex ska vara härligt inte något du går och mår dåligt över, ditt välbefinnande går först!

Kom ihåg! Säg inte att din partner gör fel. Ordet ”fel” har en sådan negativ klang. Säg istället vad du vill att hen ska göra och visa tydligt när hen gör något som du gillar så kommer du garanterat att få mer av den varan. Glöm inte att ta till dig tipsen som din partner ger.

Läs mer:
Video: ”Så får du orgasm”
Tips! 4 onanitips med saker du har hemma
Guide: Sex tips för ett lyckligare förhållande

Annons
Annons


Annons



Laddar