Annons

Annons

Så lyckas du höja dina betyg nästa termin

Få bättre betyg i skolan med FRIDAs tips!Kom tillbaka till plugget efter sommarlovet och håva in de högsta betygen. Med några enkla knep kan du närma dig ett A, utan att behöva offra hela din fritid. Här är FRIDAs tips för att få högre betyg nästa termin.

Vill du höja dina betyg och få A i fler ämnen? Även om det kan kännas svårt så finns det knep som både höjer din motivation och dina betyg. Och du, kom ihåg att höga betyg faktiskt inte är allt – läs FRIDAs krönika om det för att känna mer pepp.

Annons

Be om hjälp
Skäms inte när du inte kan. Det visar sig på provet om du låtsats kunna på lektionen. Din klasskompis som ställde tusen frågor och verkade okunnig veckan innan fick förmodligen betydligt bättre resultat än dig på provet.

Var effektiv – få mer fritid
Ta vara på all den tid då du ändå inte gör någonting annat. Resvägen till skolan, håltimmar och reklampauser på teve är perfekta tillfällen att plugga utan att din fritid blir lidande.

Klä upp dig
De som bar en läkarrock under ett prov fick högre betyg, det visar en studie från Nortwestern University. Rocken blev en symbol för kunskap, men det räcker med att du dissar mysbrallorna för att få samma effekt. Kläder du har när du chillar i soffan lurar din hjärna att inte heller ta provet seriöst i skolan.

Läs på innan lektionen

Om du vet vad nästa lektion ska handla om eller vilken bok ni läser just nu: skumläs och googla ämnet i fem till tio minuter innan lektionen börjar så blir det betydligt enklare att förstå vad din lärare snackar om.

FRIDA: ”Bra betyg gör dig inte till en bättre människa”

Lägg undan mobilen
Om du sitter och pluggar och ”tar en liten paus” genom att kolla mobilen, så kan du lika gärna strunta i att plugga. Fem minuter på sociala medier och vips så har din hjärna raderat allt du just läst.

Plugga – var ledig
Att bestämma att du ska plugga varje dag i två veckor inför ett prov är ingen dum idé, OM du pluggar koncentrerat. Men pluggar du halvdant för att stressa iväg till en kompis är det bättre att enbart plugga varannan dag effektivt och sedan hänga med kompisarna under de lediga dagarna.

Sov
Att gå igenom alla sociala medier på mobilen i sängen är osmart om du vill minnas det du pluggat in under kvällen. Forskning visar nämligen att datorer och mobiltelefoner i sängen innan du ska sova stör din djupsömn och gör att du lättare vaknar. Ditt minne blir därmed lidande.

Ät ordentligt
Ingen mat = noll energi. Glöm bra resultat om du skippar frukosten innan ett prov. Du kommer att känna dig seg och trött. En flaska vatten, några frukter och en påse nötter är perfekt mellanmål att äta mellan lektionerna för att orka hela dagen.

Dyk upp
Även om du är svintrött och vill hem och sova – kom till lektionen. Är du sjuk eller har ont ska du såklart gå hem. Men är du bara lat och trött gör du bättre i att stå ut en timme under lektionen än att skolka. Att vara den som aldrig missar en lektion visar intresse. Och intresse är lika med högre betyg.

Kom ihåg att plugg och ledighet inte är samma sak!

Kom ihåg att plugg och ledighet inte är samma sak!

Läs också: Så var kändisarna i skolan

Skapa bra relationer
Du är ju snäll och glad mot dina kompisar utan att fjäska, så varför inte vara det även mot lärarna? Det är inte smörigt att vårda sina kontakter, i arbetslivet gör alla det varje dag. Se till att lärarna vet vem du är, vilka behov du har av hjälp och var social och småprata.

Läs tidningen
”Dagstidningar är bara för föräldrar” tänker du kanske. Men testa att läsa tidningen varje morgon i en månad och du kommer se stora resultat i skolan. Ett av de snabbaste sätten att få högre betyg. Du kommer ha lättare att förstå språk, lära dig nya ord och bli allmänbildad, vilket hjälper dig i alla ämnen.

Skaffa snygga skolgrejor
Det funkar absolut att skriva i blocket du får i skolan, men det är inte alls lika roligt. Snygga block i olika storlekar, matchande pennor och överstrykningspennor i fräscha färger kommer att få dig att vilja anteckna allt läraren säger.

Sitt långt fram
Ryktet om att skolkare sitter längst bak i klassrummet kan faktiskt ha en del sanning i sig. För faktum är att du både hör och ser bättre längre fram. Och du kan dessutom lättare visa att du är intresserad. Alla personer blir smickrade om någon gillar det man säger, särskilt lärare.

Läs även:
Så kan du lyckas få ännu högre betyg
10 saker jag önskar att jag hade vetat när jag slutade nian
Sveriges nya regler ska göra det lättare att få högre betyg

Av: Johanna Bengtsson
Foto: IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar