Annons

Annons

Så får du pengarna att räcka längreFörsvinner månadspengen eller studiebidraget lika snabbt som du fått det på kontot? Här är tipsen som gör att du får mer kontroll över din ekonomi.

1. Tänk: Hur mycket behöver jag det här?
När du är på väg att köpa ytterligare ett nagellack, body splash eller något som du redan har flera andra av så fundera på hur mycket du behöver det egentligen. Är det bara för att det är kul att shoppa nytt?

Annons

2. Fundera ett dygn
Om du hittat något som ger dig starka köpcravings, låt det gå ett dygn innan du slår till. Spontanköp är en stor bov och ofta kan du förälska dig i någonting för stunden som du senare inte alls gillar lika mycket. Att alltid tänka igenom sitt köp gör dig till en mer medveten shoppare.

3. Låna kläder av kompisar
Medan du känner att du inte har någonting att ha på dig när du öppnar garderoben tycker förmodligen dina kompisar att den är full med guldkorn. Låna därför kläder av varandra vid speciella tillfällen där du annars hade köpt någonting nytt du egentligen inte behöver. Tänk bara på att ta hand om plaggen du lånar, att erbjuda kompisen att låna av dig också och att lämna tillbaka direkt efteråt.

Hiss eller diss: Nu blir det mer matte i skolan

4. Ta ut kontanter
Om du betalar med kort är det lätt hänt att du glömmer hur mycket pengar du faktiskt spenderat. Ta därför ut kontanter för varje vecka. Då vet du hur mycket du får göra av med och hur mycket du har kvar. När pengarna i plånboken är slut finns det helt enkelt ingenting mer att göra av med den veckan.

5. Skriv upp allt du köper
Många småköp, som en läsk varje dag, blir ofta en stor utgift på en hel månad. Det är lätt att glömma bort de mindre köpen och vi förvånas ofta över var alla pengar har tagit vägen. Skriv därför upp exakt allt du köper (fuska inte!). Efter en månad ser du vad du lägger mest pengar på. Det finns även appar, som Tink, som hjälper dig att hålla koll på ekonomin.

6. Billigare alternativ
Det går faktiskt att köpa samma produkt fast för en billigare peng, det krävs bara lite tid och research. En större matvarubutik har ofta lägre priser på skönhetsprodukter än vad specificerade affärer har. (Tips! Batiste torrschampo kostar bara 47 kr på Ö&B i stället för vanliga 79 kr).

7. Sätt upp ett mål
Att spara blir betydligt lättare om du har något specifikt att spara till. Som en resa, ett dyrare klädesplagg, en konsert eller liknande. Ta inte för givet att be dina föräldrar om pengar så fort det dyker upp en större utgift utan sätt upp en plan för hur mycket du behöver lägga undan varje månad för att ha råd. Det kommer kännas så mycket bättre när du vet att du sparat ihop till det själv.

Läs också:
15 saker du kan göra med din BFF (för den bästa kvällen ever)
Så blir du av med dålig andedräkt
Kändistjejerna berättar: Så kom vi över våra komplex

Foto: IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar