Annons

Annons

Så blir du av med oönskade julklappar – med eller utan kvitto

Så blir du av med oönskade julklappar – med eller utan kvitto

Girls in office opening secret Santa presentsMissnöjd med julklappen? Fick du en dubblett eller föll den bara inte dig i smaken? Så här gör du för att lämna tillbaka julklappen eller bli av med den.

Med kvitto:

Öppet köp och bytesrätt
De flesta butikerna har öppet köp. Vanligast gäller det i 14- 30 dagar men det varierar från butik till butik. Var alltid noga med att kolla vad som står på kvittot för ibland är det endast bytesrätt, vilket betyder att du bara får byta varan mot något annat i butiken.

Annons

OBS! Vissa butiker kräver att du har med dig samma betalkort som det betaldes med för att få pengarna tillbaka. Men det går ofta att få ett tillgodokvitto i stället.

Reklamationsrätt
Är det något fel på julklappen? Om den exempelvis är trasig eller skadad har du alltid reklamationsrätt. Det innebär att du kan lämna tillbaka varan och få pengarna tillbaka, få den reparerad eller få en helt ny vara. Reklamationsrätten gäller i tre år från då köpet gjordes.

Läs också: 12 anledningar till att jullovet är bättre än sommarlovet

Om du inte vågar be om kvitto:

Byta i butik
Har du inte något kvitto kan du ändå alltid gå till butiken och prata med dem. Vissa gånger kan du få byta till något i samma prisklass, så länge varan är hel och fin. Hittar du inget som passar just då kan du ibland även få ett tillgodokvitto. Det är klart värt ett försök men utgå inte ifrån att det kommer gå.

Byt med en kompis
Du är nog garanterat inte ensam om att få något som du inte behöver. Fråga en kompis om hen också fick något som hen inte behöver och byt. Vem vet, ni kanske älskar varandras presenter.

Donera
Gör en god gärning och donera julklappen till en välgörenhetsorganisation eller till en behövande person. Det kommer definitivt göra både dig och personen glad.

Sälj på nätet
Hittar du ingen att byta med kan du alltid sälja julklappen på exempelvis Blocket eller Tradera och tjäna lite pengar. Även om du inte får lika stor summa som den egentligen är värd så får du i alla fall en del av den.

Ge vidare i present
Spara julklappen och ge den vidare i present till en kompis (bara om presenten håller måttet såklart). Se bara till så att det inte märks att du själv fått den i present eller att du ger tillbaka den till den du fått den av.

Läs mer:
13 julklappar för dig som älskar Marcus och Martinus
11 sista minuten julklappar under hundringen
DIY- Video: Så slår du in julklapparna på lättast sätt

Av: Namita Arora
Foto: IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar