Annons

Annons

Så blir du av med dålig andedräkt (tipsen som funkar!)Oron över att ha dålig andedräkt kan vara jobbig för många. FRIDA listar de bästa knepen för att förebygga och bli av med dålig andedräkt.

Har du också hört att man kan vänja sig vid lukten av dålig andedräkt och därmed ha svårt för att veta om man verkligen har det? Det är väldigt vanligt att gå omkring och oroa sig för att lukta illa ur munnen. Men det finns självklart knep för att undvika, och bota den dåliga lukten.

Annons

Kolla först om du verkligen har dålig andedräkt
Är du osäker på om du har dålig andedräkt? Ett effektivt sätt att ta reda på det är att slicka på handryggen och låt saliven torka. Lukta sedan på handen. Känner du ingen dålig lukt kan du vara lugn!

Gilla FRIDA på Facebook

Ät regelbundet
Salivproduktionen i munnen hjälper till att förebygga dålig andedräkt. Och en bra salivproduktion får du just genom att äta regelbundet, och gärna mat som behöver tuggas ordentligt. Du har säkert märkt att du oftast har dålig andedräkt på morgonen, det är för att salivproduktionen helt enkelt är lägre på natten när du sover.

Drick vatten
Vatten är liksom inte bara avgörande för din överlevnad, det är också det kanske enklaste sättet för att hålla hygienen i munnen. En vanlig orsak till dålig andedräkt kan nämligen vara att du är torr i munnen, om du dricker för lite vatten. Ett intag av ungefär 1,5 till 2 liter vatten brukar rekommenderas varje dag. Ett stort glas vatten på morgonen tillsammans med en ordentlig frukost brukar funka för att bli av med morgonandedräkten.

Ett glas vatten kan bota dålig andedräkt.

Ett glas vatten kan bota dålig andedräkt.

Borsta tänderna och glöm inte tandtråden
Du har redan hört hur de vuxna tjatar om tandborstningen, och sorry att vi tjatar lite till, men tandborstningen är ju faktiskt det mest effektiva mot dålig andedräkt. När du borstar begränsar du tillväxten av plack och bakterier i munnen, vilket också gör att den dåliga lukten minskar. Men det är svårt att få bort allt med tandborsten. Tandtråd hjälper dig att enklare hålla rent även mellan tänderna.

Tuggummi
Tuggummi hjälper salivproduktionen mellan måltider. Söta tuggummin är gott, men kanske inte så snällt mot tänderna. Ta därför ett sockerfritt tuggummi efter att du har ätit, för att hålla illaluktande bakterier borta.

Drick te
Grönt och svart te har visat sig vara effektivt för att förebygga dålig andedräkt, eftersom det ska döda bakterierna som orsakar lukten.

Använd munskölj med zink
Munskölj är ett jättebra sätt för att bli av med bakterierna i munnen, och det finns olika att välja mellan. Det som brukar vara bäst är att använda ett som innehåller zink. Munskölj med zink och bakteriedödande medel brukar nämligen oftast vara mer långsiktigt effektivt än munskölj som inte innehåller zink. Kolla på innehållsförteckningen eller fråga på ett apotek.

Läs också:
Tutorial: Så täcker du finnar och akne med smink
Så sjukt äcklig är din hårborste (egentligen!)
Därför gnuggar youtubern rödlök på ögonbrynen

Foto: IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar