You can hurry love – därför förlovar sig vissa par snabbare än andra

Justin Bieber och Hailey Baldwin förlovade sig nyligen efter att ha dejtat i en månads tid, medan andra par väntar betydligt längre än så med förlovning och giftermål. Vad är det egentligen som gör att vissa par förlovar sig tidigare än andra? Experterna vet svaret.

De flesta av oss vanliga dödliga väntar i genomsnitt 3.2 år innan vi börjar att tänka på förlovning och giftermål i en relation, och många är runt 30 när de friar till sin partner. I kändisvärlden ser det dock annorlunda ut. Justin Bieber och Hailey Baldwin förlovade sig till exempel nyligen efter att ha dejtat i ett par veckor, och Ariana Grande och Pete Davidson likaså.

Sådana saker händer såklart inte bara i kändisvärlden, men enligt flera experter är det inte särskilt förvånande att det är vanligt med blixtförlovningar i just kändiskretsar.

– Att gifta sig är det mest kraftfulla formella sättet att uttrycka kärlek och känslor för varandra. Det är ofta ett sätt att stärka känslor både offentligt och privat och skapa en stabilitet i ett liv som kan kännas väldigt instabilt, säger Joshua Klapow, psykolog, till Bustle.

Få studier har gjorts i ämnet, men 2014 undersökte forskare varför personer inom det militära förlovar och gifter sig i större utsträckning än andra, och att de även är yngre än genomsnittet när de väl gör det. Resultatet visade att militärpersonalen gifte sig tidigt på grund av de känslomässiga och ekonomiska fördelarna – mycket på grund av att de i sitt yrke ofta fick stå ut med intensiv stress och en instabil tillvaro, ta stora risker och att de ofta befinner sig på resande fot, långt från sin familj.

Inte helt olikt från hur många kändisar har det, med andra ord.

– Militära par vet att det finns en stor risk att de inte kommer att få se sin partner på långa perioder, och så är det även för många kändisar. Resorna, separationerna och osäkerheten som kommer med ett kändisliv kan göra att unga celebriteter som känner starkt för varandra vill hitta stabilitet, säger Klapow.

Många tror att en tidig förlovning tyder på att man är impulsiv, men flera studier pekar på att det inte nödvändigtvis är sant. Enligt forskning från 2017 är unga personer som på ytan kan verka impulsiva, egentligen bara nyfikna på att utforska och testa nya saker. Enligt en annan studie har också väldigt framgångsrika människor, till exempel Justin Bieber, i själva verket en bra impulskontroll eftersom de väljer att jobba hårt istället för att festa, till exempel.

Källa: Bustle Foto: IBL

 

Läs också:

9 saker du inte visste om Hailey Baldwin