Sexfrågor

Svaren på alla sexfrågor som du inte vågar ställa

Har du massor av frågor om sex, men ingen som du känner att du vill fråga? Lugn! FRIDA ger dig svaren på alla sexfrågor som du undrar över.

1. Hur suger jag av min pojkvän?
Svar: Alla killar gillar olika, så testa dig fram. Tänk dig att din killes penis är en godisklubba: sug, slicka och återfukta med mycket saliv (men bit inte!). Samtidigt som du suger kan du dra din hand fram och tillbaka över penisen. Vissa killar gillar både sug och smek på pung och penis samtidigt, medan andra föredrar att du håller dina händer borta och enbart använder din mun. Fråga honom!

2. Hur många olika sexställningar är det normalt att göra vid varje samlag?

Svar: När det kommer till sex är det inte mycket som kan definieras som ”normalt” eller ”onormalt”. Det är helt upp till dig och din njutning. Tycker du och din partner att det är kul att testa åtta olika ställningar under sexet – go for it! Föredrar du att enbart ligga i en ställning och fokusera fullt ut på den så är det bara att köra. En eller tio ställningar per samlag? Det är upp till dig och din partner att bestämma.

3. Vad är dirty talk?

Svar: Det innebär att du pratar lite snuskigt under förspelet eller sexakten för att öka njutningen eller spänningen mellan dig och den du har sex med. Vissa är inte bekväma med att prata snusk, andra uppskattar att det inte är knäpptyst under samlaget. ”Du gör mig så upphetsad” eller ”Åh, vad skönt” räcker gott och väl för att visa uppskattning när din partner gör något du gillar.

4. Hur ska snippan lukta?

Svar: Alla snippor luktar olika och lukten är ingenting vi kan tvätta bort. Tvärtom, du bör inte tvätta ditt underliv för ofta eller med en stark tvål. Lukta gärna lite då och då på dina flytningar för att vara uppmärksam om de ändrar färg eller konsistens. Flytningar är ofta gulvita, krämiga och rinniga. Om de blir gryniga, gröngrå och luktar illa så kan du ha en svampinfektion eller bakteriell obalans och bör uppsöka Ungdomsmottagningen.

5. Varför rinner det längs benen när jag ställer mig upp efter sex?

Svar: Om killen har fått utlösning inuti dig, utan kondom, så har inte spermierna någonstans att ta vägen när killen har dragit ur penisen. Det stannar inte kvar i dig och rinner direkt, eller så småningom, ut. Det betyder däremot inte att du inte kan bli gravid, en stor del av spermierna hinner fram till ägget ändå. Öva på att hålla inne spermierna tills du kommit till en toalett genom att träna upp och knipa med slidmusklerna.

Läs mer: ”Så var det att ha sex första gången” – FRIDAs läsare berättar

6. Hur köper jag sexleksaker utan att mina föräldrar får veta det?

Svar: Sedan apoteket införde sexleksaker i sitt sortiment så behöver du inte besöka en sexshop för att handla leksaker. Tycker du ändå att det känns lite jobbigt att lägga fram en vibrator i kassan så har flera webbsidor infört anonyma paket när du beställer sexleksaker. Om du till exempel köper från RFSU:s webbshop får du hem en lapp utan avsändare där det står att du ska hämta ett paket, som även det inte avslöjar innehållet. Perfekt!

7. Min pojkvän vill testa 69:an, men jag är rädd att han får min rumpa i ansiktet och att det ska lukta äckligt. Vad ska jag göra?

Svar: Om din kille vill göra 69:an så får vi förutsätta att han vet vad han ber om och att han då kommer att få din rumpa nära sitt ansikte. Ni kan även välja att ligga på sidan och slicka och suga på varandras könsorgan. Om du föredrar att i stället ligga på rygg så går det också bra att din kille ligger uppe på dig. Testa bara det som du känner dig bekväm med!

8. Vad innebär det att ”rida”?

Svar: Det är en sexställning där din kille sitter eller ligger ner på rygg och du sitter ovanpå honom medan ni har penetrerande sex. Det kan liknas vid att du rider på ryggen av en häst, därav namnet. När du rider din kille har du kontrollen och kan själv bestämma takt och hur djupt din kille ska komma in i dig.

9. Hur ska en snopp få plats i mig när jag inte ens får in en dildo?

Svar: Det kan ta emot och skava om du försöker föra in en dildo eller annan sexleksak när du inte är tillräckligt upphetsad. När du är upphetsad blir du både bår (kroppens eget glidmedel) och blodtillförseln ökar och du kan lättare töjas ut. Det är viktigt att använda glidmedel när du för in dildon. Men tvinga inte in den, testa att använda den genom att smeka med den utanpå snippan i stället. När du är tillräckligt upphetsad kommer det gå att föra in en dildo eller en penis. Vår slida är ju faktiskt så pass töjbar att ett barn ska kunna komma ut där.

10. Måste jag berätta för mina föräldrar när jag börjar ha sex?

Svar: Nej, ditt sexliv har du rätt att hålla för dig själv. Om du har frågor kring sex, har råkat ut för att det har gjort ont eller inte vet var du ska vända dig för att få preventivmedel så finns det andra vuxna som du kan gå till, om du känner att det är för nervöst att prata med din mamma eller pappa. Skolsköterskan, skolkuratorn eller Ungdomsmottagningen finns alltid som stöd.

11. Det känns som att jag ska kissa på mig när jag blir slickad, kan det hända?

Svar: Det är ytterst ovanligt att du faktiskt kissar ner dig, trots att det ibland kan kännas så när du blir stimulerad kring slidmynningen. När du blir slickad eller stimulerad på annat vis så kan det komma ut vätska ur körtlarna som sitter inuti urinröret, det är inte urin utan en utlösning som vissa tjejer kan få. Ibland när du är på väg att få en orgasm kan det också kännas som om du ska kissa på dig, men oroa dig inte utan luta dig tillbaka och njut.

Läs mer: 9 saker du inte visste om pungen (som du vill ha koll på!)

12. Vad är egentligen muspruttar?

Svar: När det kommer in luft i slidan, oftast under penetrerande sex, så vill luften ut igen och då låter det ungefär som en vanlig fis, fast från snippan. Det hör sexlivet till och visar bara att ni har haft härligt sex och njutit fullt ut. Om killen inte förstår var ljudet kom ifrån så kan du påpeka ”oj, vad mycket luft som kom in i snippan under sexet”. Muspruttar är nämligen helt normalt!

13. Vad ska jag tänka på när det gäller kondomen?

Svar: För det första är det viktigt att påpeka att det aldrig är pinsamt att använda kondom, tvärtom så är det moget av er att skydda er. Tänk på att hantera förpackningen, och kondomen, försiktigt. Det finns en risk att exempelvis naglar kan göra hål på kondomen som inte alltid märks. När din partner har fått utlösning och han ska dra ur penisen ur dig är det viktigt att han håller i kondomen samtidigt. Det finns annars risk för att den glider av och fastnar i ditt underliv.

14. Jag har hört att man alltid ska kissa efter ett samlag, varför då?

Svar: Du bör alltid kissa efter ett samlag för att minska risken för urinvägsinfektioner. Under sex kan bakterier från både slidan och analen spridas till din urinvägsöppning. När du kissar efteråt så spolar du bort dessa bakterier!

Läs mer: 11 saker du inte visste om snoppen

15. Min sexlust varierar hela tiden och det är så jobbigt. Varför är det så?

Svar: Att lusten varierar är helt normalt och inget du behöver oroa dig över. Om du är stressad så kan den minska, men när du är nykär och avslappnad så ökar den. Var du befinner dig i din menscykel spelar också in, under ägglossningen är du som allra kåtast medan du kan ha mindre lust precis innan och under mensen. Om du vill försöka öka din sexlust kan du tänka på, och läsa om, sex samt försöka varva ner och fantisera om sådant du gillar.

16. Jag har problem med att bli våt, är det något fel på mig?

Svar: Att du har svårt för att bli våt kan bero på flera saker. Stress och nervositet kan påverka att du har svårt att slappna av och bli våt när det är dags att ha sex. Det är helt enkelt kroppens sätt att säga ifrån! Du kan även vara upphetsad utan att bli våt och då är glidmedel ett perfekt hjälpmedel. Tänk på att du aldrig ska ha samlag utan att vara riktigt upphetsad!

17. Varför känns det så konstigt att ha sex bakifrån?

Svar: De sexställningar som innebär att killen kommer in i dig bakifrån kan göra att penisen kommer åt din livmodertapp, det är då det kan kännas lite obehagligt eller ibland till och med göra ont. Be killen att stöta lite lättare och försiktigare, men avbryt och byt ställning om det inte känns bra för dig.

18. Hur vet jag om jag får orgasm?

Svar: En orgasm kan kännas olika för olika personer, men de flesta skulle beskriva det som något extremt skönt, att det rycker och krampar runt underlivet och sedan sprider sig som en varm och pirrande känsla i hela kroppen. Om du har fått en orgasm så kan du med andra ord räkna med att du vet om det. Efter en orgasm kan du bli trött, lite öm men samtidigt glad. Om du har känt det såhär någon gång, på egen hand eller med en partner, har du med största sannolikhet upplevt en!

Läs mer om sex:
Onanitips för dig som vill njuta på egen hand
6 sexleksaker som garanterar orgasm
Tre enkla orgasmtips som kan få dig att komma snabbare

Foto: ibl