Sex tecken på att du inte är redo för sex

Sex tecken på att du inte är redo för sex

Att veta när du är redo för att ha sex kan kännas svårt. Därför har vi på FRIDA gjort det enklare för dig genom att lista sex tecken på hur du vet att du inte är redo.

1. Känner dig bara redo för att alla andra verkar vara det

Alla dina kompisar verkar ha haft sex, då måste du också vara redo. Eller inte. Även om det låter klyschigt att du ska lyssna på dig själv och inte bry dig om vad andra människor säger så är det precis det du måste göra. Många har sex första gången utan att de var redo bara för att någon annan pushade dem till det.

2. Du intalar dig att du är redo för att din partner är det

Om du måste övertala dig själv att du är redo för att din partner tjatar om sex – då är du inte redo. Låt inte någon övertala dig till att göra något du inte känner dig bekväm med. Om din partner inte kan ta att du säger nej, då bör du fundera på om du kanske ska hitta någon annan att vara med.

3. Du är osäker på vad sex faktiskt innebär

Det är alltid bra att vara förberedd och ha lite koll på läget. Sex handlar inte enbart om penetration av olika slag och att vara insatt i vilka delar av din eller din partners kropp som är särskilt känsliga gör njutningen större för er båda två.

4. Du skäms över att tänka på sex

Om du kopplar sex till något skamligt eller pinsamt är det bäst att vänta med att ha det. Det kan göra att du tycker att det blir ännu jobbigare efter att du haft sex. Börja därför med dig själv och fundera på varför du har de här tankarna.

5. Tanken på sex gör dig rädd

Om tanken på sex, även med någon som du är kär i, gör dig rädd så var snäll mot dig själv och lyssna på den rädslan. Sexet kommer inte bli bra om du är rädd för det. Det betyder inte att första gången inte kommer vara nervöst, men det är skillnad på att vara lite rädd och att vara skräckslagen. När du inte längre svettas och får hjärtklappning av tanken, då kan du börja fundera på om du kanske är redo.

6. Du vet inte hur man använder en kondom

En sak är säker, kondomer måsta användas försiktigt och på rätt sätt. I dagsläget är kondomer det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar och därför är det också det viktigaste när du har sex med en ny person. Så om du inte vet hur de fungerar rekommenderar vi att du övar upp dig innan det är dags.

Läs också:
Sex vanliga sexmissar du gör innan du fyller 20
Att ha sex första gången är bättre i dag än förr
Svaren på alla sexfrågor som du inte vågar ställa
Sex tips som gör det mindre pinsamt med kondom

Av: Ellinor Lindholm

Foto: IBL