Saker du vill veta om sex

Sex från A till Ö – allt du vill veta om sex

Sex innebär en massa konstiga ord och uttryck. Därför har vi gått igenom alfabetet och gjort en ordlista som gör allt lite enklare att förstå.

A

Avbrutet samlag

Innebär att penisen dras ut innan utlösningen sker, för att inte göra tjejen gravid. En väldigt osäker metod, då spermier åker ur penisen under hela samlaget (inte bara under utlösningen) och riskerar att göra tjejen gravid.

B

Blygdläppar

En del av tjejens könsorgan. Det finns både inre och yttre blygdläppar och de ser olika ut på olika personer.

C

Cunnilingus

Så heter det många brukar kalla för att ”slicka”. När man helt enkelt ger oralsex på en tjej genom att använda mun och tunga.

D

Dildo

En av de vanligaste sexleksakerna. Ser ofta ut som en penis men i olika färger som rosa eller lila. Går att föra in och ut ur slidan eller använda för att stimulera klitoris.

E

Erektion

Ett annat ord för stånd, ståfräs eller bånge. Alltså när penisen blodfylls och reser sig. Det heter även erektion när klitoris och blygdläppar styvnar och sväller.

F

Förhud

Längst fram på penisen och ovanför klitoris sitter förhuden. En del har mer förhud, andra mindre. Om man drar ner mannens förhud syns hans ollon.

G

G-punkten

Ett område inuti slidan som sitter några centimeter in på främre slidväggen och som kan ge orgasm vid stimulering.

H

Herpes

En sjukdom som kan smitta vid sex och kyssar och ge dig en könssjukdom på ditt könsorgan. Den ger små sår och blåsor.

I

Inre könsorgan

Både killar och tjejer har yttre och inre könsorgan. De kvinnliga är äggstockar, äggledare och livmoder och hos killar är det testiklar, sädesledare, sädesblåsor och prostatakörtel.

Läs också: Fråga FRIDA: ”Ser min snippa konstig ut?”

J

Jucka

Innebär att röra höfterna fram och tillbaka mot en annan persons kropp eller kön.

K

Klitoris

Klitorisollonet sitter längst upp på tjejens könsorgan. Klitoris är uppåt tio centimeter lång och ett av de känsligaste ställena på kvinnokroppen.

L

Lubrikation

När du blir våt eller fuktig i slidan kallas detta lubrikation. Det sker när en tjej blir sexuellt upphetsad.

M

Morgonstånd

När killen vaknar under sin djupaste sömn och alla muskler slappnar av kan penis blodfyllas och ge stånd. Det behöver alltså inte betyda att han är sexuellt upphetsad.

N

Nattlig utlösning

Ibland när en kille får stånd under natten kan också en utlösning med spermier ske, utan att han är beredd på det.

O

Ollon

Den yttersta delen på både penis och klitoris som täcks av förhud och är väldigt känslig för beröring.

Läs också: 10 saker du behöver veta om sex – innan du har det

P

Petting

Att kela, smeka, kyssa och stimulera en annan persons kropp eller/och könsorgan, utan att ha penetrerat samlag.

Q

Queer

Ett begrepp som i grunden är ett ifrågasättande av heteronormen, alltså tanken av att vi människor enbart kan leva som kille och tjej. Queer kan vara att vilja inkludera alla kön eller att inte behöva identifiera sig eller definiera sig och sin sexualitet alls.

R

Rida

En sexställning som även kallas för cowgirl eller cowboy. Den ena personen ligger på rygg samtidigt som den andra sitter med fötterna eller knäna i marken med ansiktena mot varandra.

S

Svampinfektion

En infektion i slidan som också kallas slidkatarr. Vanliga biverkningar är att det kliar mycket, att blygdläpparna är röda och att flytningarna är gryniga och vita. Går att behandla själv men gå till ungdomsmottagningen eller vårdcentral för att få rätt diagnos.

T

Testiklar

Manliga könskörtlar som ligger inuti killens pung. Testiklarna bildar spermier och testosteron, som är manliga könshormoner.

U

Utlösning

När en kille får orgasm brukar han också få utlösning, alltså att penisen antingen sprutar eller droppar ut spermier. Även tjejer kan få utlösning, det innebär att en vätska åker ur tjejens könsorgan som kommer från körtlar nära klitoris.

V

Vestibulit

Smärta i underlivet. Ofta orsakat av att man en gång har fått ont och sedan kopplar ihop sex med smärta. Nerverna i slemhinnorna har blivit överkänsliga och att bara röra ytligt vid könsorganet kan göra ont.

Läs också: Åtta härliga onanitips att testa

X

X-kromosom

Den kvinnliga könskromosomen hos människan som avgör om man blir en kille eller en tjej. Två X-kromosomer gör att man blir en tjej och en X-kromosom tillsammans med en Y-kromosom gör att man blir en kille.

Y

Yttre könsorgan

Det finns både yttre och inre könsorgan på både män och kvinnors kön. På kvinnan är de yttre delarna som är synliga: klitoris, blygdläpparna och slidöppningen. På killar är de yttre könsorganen penis och pung.

Z

Zzzzzzz

Sex kan göra en väldigt trött. Det beror på att det kan vara ganska fysiskt ansträngande att ha sex, men det har även andra orsaker. För tjejer gör hormonerna Vasopressin och Oxytocin dig trött efter sex. För killar beror det ofta på att kroppen laddar upp inför en orgasm och då ökar blodtillförseln till snoppen. När orgasmen väl kommer så töms musklerna på de ämnen som producerar energi.

Å

Åtrå

Ett ord som kan ha olika betydelser men som kan sammanfattas med att man känner ett sug efter en annan person, och för sex. Att törsta efter någon eller att vara sugen, är andra ord för åtrå.

Ä

Äggstockar

Tillhör det kvinnliga könsorganet och sitter på insidan av kroppen. De bildar äggceller och könshormon och gör att kvinnor kan bli gravida.

Ö

Östrogen

Kallas det kvinnliga könshormonet. Det gör nämligen att tjejer får bröst och kvinnliga former. Finns ofta i p-piller och andra preventivmedel.

Läs också:
Det här heter de vanligaste sexställningarna
Test: Är du redo för sex?
Så påverkas vi av porr – och därför vill vi titta på det

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL