Sex education

9 saker du (förmodligen) inte lärde dig på sexualkunskapen

Sexualkunskapen i skolan är viktig, men det finns en hel del inom ämnet som de inte kommer att ta upp.

Det är sexualkunskap i skolan och (äntligen) är det dags för lektioner som du garanterat kommer att lyssna väldigt uppmärksammat på. Men det snackas mest om hur barn blir till, hur du sätter på en kondom och vad som kan hända om du inte har kondom (hej könssjukdomar och oönskade graviditeter). Viktigt info absolut – men det finns betydligt mer om sex som borde få större utrymme på lektionerna.

1. Det är helt normalt att vara intresserad av sex, eller att inte vara det.

Många skäms för att de tänker mycket på sex och funderar på hur det vore att ha det. Andra känner sig utanför för att de inte alls är intresserade av att snacka om ämnet. Båda är precis lika normala.

2. Sex är så mycket mer än penetrerande samlag.

Vi vet alla hur det går till när man gör barn, men snopp-i-snippa-sex är inte det enda sexet som gäller. Petting, oralsex och att onanera tillsammans är minst lika intimt och fungerar för alla par, oavsett läggning.

3. Du definierar själv om du är oskuld eller inte.

Samma sak här, många tänker att du blir av med oskulden när du haft snopp-i-snippa-sex men faktum är att du själv bestämmer när du har haft sex första gången. Om du och din partner haft oralsex men inte penetrerande samlag är det absolut inte konstigt att räkna det som din första gång, om du vill.

4. Ha aldrig sex om du inte är upphetsad.

Generellt blir killar upphetsade snabbare än tjejer. Det gör ofta att de tänker att tjejen är redo samtidigt som dem är det, vilket inte alltid stämmer. Säg därför till, eller visa, att du vill ha längre förspel och gå aldrig vidare till nästa steg om du och din kropp inte verkligen vill det.

5. Ingen ska döma någon för att man säger nej.

Det är aldrig okej att tjata sig till sex eller bli sur för att någon säger nej. Förklara situationen och om personen inte förstår och respekterar dig är hen inte rätt för dig.

6. Alla mår inte bra av hormonella preventivmedel…

Det är vanligt att få biverkningar av preventivmedel men de ska inte påverka dig och din vardag på ett negativt sätt. Tvinga inte dig själv att använda dem om du inte mår bra av det, eller för att någon annan säger att du borde göra det.

7. … och kondom funkar utmärkt även i fasta relationer.

Har du ett förhållande men inte mår bra av hormonella preventivmedel är kondom ett bra alternativ. Det kanske känns krångligt eller osexigt att avbryta för att sätta på den men om du och din kropp mår bättre av det, så har ni hittat det bästa alternativet.

8. Det är ingen big deal att onanera.

De allra flesta brukar ta på sig själva och njuta av det, både tjejer och killar. Så det är dags att sluta skämmas och hyscha ner ämnet. Om killar pratar högt om hur de brukar runka, varför kan inte vi tjejer också göra det?

9. Din snippa ser inte konstig ut.

Alldeles för många oroar sig för att snippan ser konstig ut men de tankarna kan du lägga på hyllan direkt. Alla ser vi olika ut men inget är mer rätt eller fel än det andra.

Läs också:
Att göra abort – mycket mer än bara ett ”dagen efter piller”
Tio saker du behöver veta om sex – innan du har det första gången
Åtta härliga onanitips att testa

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL