När din svartsjuka förstör ditt förhållande

När din svartsjuka förstör ditt förhållande

Att bli orolig och svartsjuk drabbar oss alla. Vi har tagit hjälp av en expert för att bota känslan och pratat med Sanna, 19 år som raderade alla tjejer i sin killes mobil på grund av svartsjuka.

En svart sjuka. En oro som tar över kroppen och som drabbar oss alla, mer eller mindre. Vissa ignorerar känslorna medan andra skriker, gråter och gör slut i ren rädsla över att själva bli dumpade. Bakom svartsjukan ligger en osäkerhetskänsla hos oss själva, en rädsla att bli utbytt när som helst och att lämnas ensam kvar. Det menar Madeleine Gauffin, legitimerad Psykolog och psykoterapeut.

– Alla människor som älskar någon djupt kan känna av svartsjukan ibland. Men det är aldrig sunt med svartsjuka i ett förhållande, det gäller att våga höja rösten och berätta om din oro, säger Madeleine.

Lite svartsjuka förstör inte förhållandet, men börjar du däremot snoka i din partners mobil eller blir tyst och sluten mot din partner kan det tära och till och med förstöra förhållandet.

– När den andra partnern blir anklagad känner den sig ledsen och förtvivlad. Det kan i sin tur leda till att hen tröttnar och inte orkar vara kvar i förhållandet.

Raderade alla nummer

En som vet hur det känns att vara otroligt svartsjuk är FRIDA-läsaren Sanna, idag 19 år. När hon var 15 år blev hon tillsammans med sin första pojkvän. Den starka kärleken mellan dem bjöd inte bara på lycka, utan också svartsjuka.

– Jag hade ingen aning om att man kunde bli så kär i någon. Jag var hela tiden orolig för att han skulle lämna mig, vara otrogen eller bli kär i någon annan, säger Sanna.

Trots Sannas starka känslor och oro visade hennes pojkvän inga tecken på otrohet, hon beskriver honom tvärtom som ”världens snällaste”.

– Ändå ville jag läsa hans sms, hålla koll på vilka han hängde med och hörde av mig hela tiden om han var iväg någonstans utan mig. Jag tyckte det var sjukt jobbigt att han hade hållit på med tjejer innan vi blev tillsammans. Jag hatade dem för att de hade hånglat med min pojkvän, trots att jag inte ens kände honom då.

Vid ett tillfälle tog svartsjukan över och Sanna gjorde något som hon idag skäms över.

– Jag raderade alla nummer i hans telefonbok till alla tjejer som låg inlagda. Det spelade ingen roll om det var hans kusin eller klasskompis, jag var svartsjuk på alla och ville minska risken att han skulle sms:a med någon annan. 

Hade dålig självkänsla


Idag kan Sanna fortfarande känna sig svartsjuk i förhållanden, men hon försöker då ta ett steg tillbaka och känna efter om hon har en anledning att känna sig orolig, eller om problemet enbart ligger hos henne själv.

– Nu i efterhand har jag förstått att svartsjukan inte berodde på honom utan att det låg hos mig. Jag var så sjukt osäker på mig själv och insåg inte att någon faktiskt ville vara med mig och gillade mig för den jag är. 

Psykologen Madeleine Gauffin menar att Sannas berättelse är vanlig, men att inget gör svartsjukan bättre genom att snoka eller vara misstänksam mot sin partner. Tvärtom bör du vara helt öppen och ärlig med din oro.

– Är du orolig över att hen träffat någon annan? Fråga! Berätta att du känner dig jätteorolig och beskriv dina känslor. Svartsjuka är ett beteende som är svårt att förändra själv, känner du att du inte kommer ur känslorna så kan du behöva ta hjälp av en psykolog eller någon annan kunnig person.

Läs mer!
Test: Hur svartsjuk är du – egentligen?
Fem anledningar till att det är awesome att vara singel
Bli ihop med ditt ex – ja eller nej?

Foto: IBL