Har kondomen gått sönder under sex? Så gör ni!

Har kondomen gått sönder under sex? Så gör ni!

Även om ni skyddar er under sex så kan det gå fel. Vi vet hur du ska göra om kondomen går sönder.

Först och främst, om den går sönder så är det ingenting ni ska ignorera och sen inte bry er om. Oavsett om han fick utlösning eller inte så har ni haft oskyddat sex (även om det inte var meningen) och då är det viktigt att göra någonting åt det.

Hur stor är risken att den går sönder?

Egentligen väldigt liten, om ni använder den på rätt sätt. Du har säkert sett hur töjbara de är och att de går att dra ut hur mycket som helst utan att gå sönder.

Däremot kan den gå sönder om den har passerat utgångsdatum (kolla förpackningen!), om den förvarats fel, att ni använder tänderna eller rispar den med naglarna när ni trär på den.

Vad ska vi göra om kondomen går sönder?

Först och främst: du behöver inte vara gravid för att det hände. Men eftersom risken ändå finns är det viktigt att ta ett akut-p-piller så fort som möjligt.

Vad är akut-p-piller och var får jag tag på det?

Det är ett piller du tar för att försöka förhindra graviditet när du har haft oskyddat sex. Ju snabbare du tar det efter samlaget desto mindre risk att du är gravid. Akut-p-piller finns ofta gratis på ungdomsmottagningen men du kan också köpa det receptfritt på Apoteket.

Kan jag använda akut-p-piller som preventivmetod?

Akut-p-piller ska bara användas i nödfall, när det verkligen behövs. Att använda det som skydd och ta efter varje samlag ger ett sämre skydd än andra preventivmetoder. Dessutom skulle det bli väldigt dyrt att göra så.

Läs mer!
Fem saker du inte visste om kondomer
Fem sätt att få kondomen att bli sexigare
Sex tips som gör det mindre pinsamt med kondom

Källa: UMO

Foto: IBL