Ung tjej med ryggen emot andra bilden visar en skylt där det står: räcker nu.

Killar som slår tjejer - expertens råd för dig i en destruktiv relation

Fler tjejer larmar om våld i nära relationer samtidigt som våldet sjunker ner i åldrarna. Vi har pratat med Åsa Witkowski, verksamhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, vid Uppsala universitet. Åsa ger sina bästa råd hur du lämnar en destruktiv relation.
Anders Hansen om Vinter i P1
Slå på ljud

”Jag sa nej flera gånger men han höll handen över min mun, jag fick panik och bet honom i fingrarna, då dunkade han mitt huvud i golvet så att jag svimmade av, jag vet inte vad som hände sen”

”Han har sagt förlåt och att det inte ska hända igen. Men det gör det. (…) det är nog mitt fel. Jag tycker synd om honom”

”Plötsligt insåg jag att min kille haft totalkontroll över mig, kläder, smink, allt. Varför kunde jag inte se det tidigare? Det är som att en mental spärr har släppt. Jag har gjort slut och är ensam nu. Men jag känner mig inte ensam, jag har fått tillbaka mig själv”.

Ovan är utdrag ur Åttiosex röster: ett dygn på Kvinnofridslinjen. En informationsbok med 86 berättelser från utsatta kvinnor som ringt in till stödtelefonen, Kvinnofridslinjen under bara en dag.

Åsa vittnar om allt yngre tjejer som vänder sig till Bris och kvinnojourer. Det finns flera orsaker till ökningen, bland annat att det finns en större kompetens inom vården, att fler känner till vilka stödlinjer man kan kontakta och att unga ofta har stor tillgänglighet till datorer och mobiltelefoner. Men samtidigt som fler tjejer anmäler, ser vi en oroväckande trend, där våld i nära relationer sjunker ner i åldrarna.

– Som ung är du mer sårbar, du håller på att formas som person och har kanske ännu inte modellerna över hur en hälsosam relation ska se ut, säger Åsa.

Enligt Brottsförebyggande rådet inkommer varje år runt 27 000 anmälningar om våld i nära relationer till polisen. Men mörkertalet är stort, bara 20 procent uppskattas polisanmäla och endast 10 procent av sexuella övergrepp anmäls. Varje år dödas 19 kvinnor till följd av mäns våld.

– Våld i nära relationer är otroligt stigmatiserat och en direkt förklaring till varför så få brott uppdagas, framhåller Åsa. Hon förklarar vidare hur viktigt det är att bryta det här mönstret.

– Det är viktigt att vi lyfter kvinnan i samhället och pratar om det som ses som tabu, det bryter ett föråldrat mönster och gör kvinnan starkare. Exempelvis gjorde metoo-rörelsen det, förklarar Åsa Witkowski.

Vad är våld?

Kvinna ligger i säng och gömmer ansikte.

Våld kan både vara fysiskt och psykiskt.

Våld kan se ut på många olika sätt. Det kan vara fysiskt så som slag och sparkar som gör ont. Fysiskt våld behöver inte heller gå så långt som misshandel utan kan vara kontinuerliga knuffar, örfilar eller dragning i hår. Våld kan också förekomma under sex, där din partner är hårdhänt och gör saker som du inte gått med på, så som slag och strypgrepp.

– Våld under sex är vanligt förekommande hos de tjejer som utsätts, hävdar Åsa.

Men det behöver inte finnas synliga blåmärken för att det ska klassificeras som våld. Det kan också göra ont i själen. Om någon inte är snäll mot dig och säger sårande kommentarer, pratar ner dig eller styr dig – utövas ett våld mot dig.

Varför slår killar?

Kille påväg ner i tunnelbana.

”Större insats från samhället krävs för att hjälpa killar på gild, innan de går ut över andra”, menar Åsa.

–Först och främst är det viktigt att komma ihåg – om en kille slår är det ALDRIG ditt fel, oavsett hur ”tjatig” eller ”jobbig” du intalar dig själv att ha har varit innan slaget så är det inte din skuld att bära. Alla är själva ansvariga för sina handlingar, säger Åsa.

Det finns inte någon direkt typ av kille som slår tjejer men en gemensam nämnare killarna ofta har, är missbruk av alkohol och droger eller psykiska problem. Missbruk och psykiska problem kan ibland gå hand i hand. Psykiska problem kan ha att göra med en komplicerad uppväxt, mentalsjukdom eller oförmåga att skilja på verklighet och inte, berättar Åsa. Det sistnämnda handlar om hur killar från relativa unga åldrar ser på porr.

– Porrfilmsindustrin bygger upp en fantasivärld för att tjäna stora pengar. Nackdelen är att industrin är föråldrad och bevarar en förlegad kvinnosyn – som underlägsen, alltid tillgänglig och vars ända uppgift är att tillfredsställa den manliga driften. Med internet har porr blivit mer lätt tillgängligt och konsumtionen hos framförallt killar ökar och sjunker ner i åldrarna. Vissa killar tror att sex ska vara så som i filmerna, vilket inte är fallet utan ska ske i samtycke, förklarar Åsa.

Varför stannar man i en destruktiv relation?

Kvinna med blåtira.

”Du vet aldrig när misshandeln går över i dödligt våld”, säger Åsa.

Utomstående förstår sällan varför en utsatt tjej inte lämnar en kille som är våldsam.

– Det är komplext, första slaget kommer inte som en blixt från en klar himmel, säger Åsa Witkowski. Det första fysiska våldet inleds ofta efter en lång, nedbrytande process av kvinnan. Ofta ligger starka och passionerade känslor till grund för en destruktiv relation.

– Inledningsvis i förhållandet känner du dig uppvaktad och älskad, överöst med komplimanger. I början tycker du att det är gulligt att han skjutsar dig överallt eller blir svartsjuk när andra killar kollar in dig. Men sakta övergår de starka känslorna till ett kontrollbehov. Han sms:ar hela tiden och vill veta var du är. Han tycker inte du ska ha den där lite för urringade tröjan till skolan. Han vill att du ska ställa in tjejkompisens födelsedagsfest och middagen med dina föräldrar, förklarar Åsa och fortsätter.

– En våldsam person vill ha makt och kontroll, därför är alla utomstående ett hot och därmed kommer han att försöka isolera dig. Samtidigt börjar de nedvärderande kommentarerna bli allt grövre och fler. Till slut börjar kvinnan tro att allt killen säger är sant.

– Alla studier påvisar att en kille som slagit, följer upp med nya slag, berättar Åsa.

Så enligt Åsa är det lönlöst att invänta en förändring. Så varför stannar man då kvar?

–  Det är inget aktivt val, snarare en instinkt. De är alla livrädda för att lämna, förklarar Åsa.

Många tjejer som Åsa har träffat genom åren känner en otrolig skam över sin situation. Ofta skuldbelägger de sig själva, de har manipulerats till att tro att de är felet eller så har de normaliserat våldet och tror att det är såhär en relation ser ut. Men den vanligaste anledningen till att tjejer stannar är rädsla.

Hur får jag hjälp att lämna?

Kvinnor kan demonstration

”Det handlar om att ta tillbaka ditt liv”, säger Åsa.

– Tjejer som bryter upp från en våldsam relation har ofta försökt att lämna flera gånger. Det är viktigt att du inte tvekar och att du har bestämt dig för att lämna, då du annars kan utsättas för fara, menar Åsa.

– Ofta krävs det att en stor händelse inträffar som ger henne insikt, att hennes liv är i direkt fara, säger Åsa.

Åsa tipsar om att lämna direkt. Att inte packa dina kläder och värdesaker i förväg eller stegvis lämna saker hos en kompis eller i skolan, då det snarare kan förvärra situationen.

– Bara lämna! Alla värdehandlingar, pengar och fysiska ting går att fixa i efterhand. Om du vill ha med dig något föremål med affektvärde kan mottagningen ordna det senare, säger Åsa.

Om du behöver någon att prata med eller hjälp med att lämna så kontakta en stödmottagning. Men är det akut ska du larma 112.

Hur hjälper jag en närstående ur våldet?

Vän kramar om

Du kan hjälpa mer än du tror!

– Bryt isoleringen, var påstridig och ihärdig även om hon blir arg eller alltid säger att hon är upptagen, fråga hur det är, om hon vill umgås eller bara hör av dig, säger Åsa är det allra viktigaste. Om du tror att någon är utsatt, fråga rätt ut. Första gången kommer du säkert få ett nej men fråga igen och igen så vågar hon snart öppna upp sig, förklarar hon vidare.

– Vi har alla ett ansvar, du behöver inte vara nära vän till den drabbade för att göra skillnad. Det kan vara grannen i trappan eller kompisen i skolan som kan vara det avgörande steget för en tjej att lämna, menar Åsa.

Hon fortsätter att hävda att skolor och ungdomsmottagningar som har kontakt med unga bör informera mer om våld och samtycke. Men det är också viktigt att se sitt egenvärde och ta hand om sig själv.

– Fundera innan du går på festen över om du ska dricka så mycket eller överhuvudtaget, då alkohol får dig att successivt tappa medvetenheten, säger Åsa.

Hon förklarar vidare att det är viktigt att hålla koll på sina kompisar och inte lämna någon, när man är ute. Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att du i slutänden alltid är ansvarig för dig själv.

Fakta Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjens logga med telefonnummer: 020 50 50 50
En stödtelefon kan hjälpa dig ta dig ur en destruktiv relation.
  • Nationellt centrum för kvinnofrid driver den nationella stödtelefonen, Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50, där alla kvinnor över 18 år kan få hjälp att ta sig ur en våldsam relation eller få stöd och prata av sig. Samtalet är gratis och anonymt, det visas inte på telefonräkningen.
  • Minderåriga som är eller har utsatts för våld, hot eller sexuella övergrepp kan vända sig till Bris.
  • Det finns fler stödlinjer att kontakta Roks, Unizon, Brottsjouren.
  • Kom ihåg att du själv inte behöver vara drabbad för att ringa, hjälp din vän, familjemedlem eller annan närstående.
  • Vid akuta situationer ring alltid 112.

Foto: TT

LÄS MER:

Therese Lindgren berättar om våldtäkten i Sommar i P1

Lady Gaga berättar i ny intervju om övergreppen

Här är kvinnorna som förändrar världen just nu