Jonna, 17 år: ”Min kille bestämde vad jag skulle ha på mig och vem jag skulle hänga med”

Jonna, 17 år: ”Min kille bestämde vad jag skulle ha på mig och vem jag skulle hänga med”

När är det gulligt att vara lite svartsjuk och när blir förhållandet kontrollerande? Jonna, 17 år, berättar om ex-pojkvännen som bestämde över hennes liv.

Visst är det lätt att känna sig snygg och älskad när ens partner är lite svartsjuk eller beskyddande. Men för vissa personer blir svartsjukan ett kontrollbehov och plötsligt är du fast i en spiral av ett destruktivt förhållande. Men hur vet du egentligen om din partner bara är kärleksfullt överbeskyddande eller helt enkelt börjar gå över gränsen? Samtalsterapeuten Charlotte Sander, som även driver sajten relationsexperten.se, reder ut frågetecknen.

– Det vet du så fort du känner att du börjar ge och anpassa dig mer än vad du får tillbaka.

Stanna upp och tänk igenom vad som är din gräns för vad som är okej eller inte och var sedan tydlig med att tala om det, säger Charlotte.

Om känslan i magen inte känns bra ska du ta den på allvar.

– Kärlek håller inte fast utan släpper fri och det är egentligen grunden till hela relationen. Så fort du känner dig kvävd eller inträngd i ett hörn så är det läge att tänka igenom vad det handlar om från din partners sida.

Läs också: Fråga FRIDA: ”Hur kommer jag över honom?”

Du kan även hålla koll på en del varningstecken.

– När din partner begränsar ditt utrymme, din vänskapskrets och håller koll på dig bör du se upp. Det kan vara att du känner skuld för att du vill träffa dina vänner eller träna för att du vet att din partner surar ihop då, eller till och med förbjuder dig. Det är ett big no no.

FRIDA-läsaren Jonna, idag 17 år, var tillsammans med sin kille under två års tid. Det första halvåret var allt som vanligt, tills han sakta började förändras.

– Han var några år äldre och hade en egen lägenhet som jag bodde i en hel del. En dag sa han att han tyckte det var osexigt att jag hade ”slappa mjukisbyxor” på mig och att han gärna hade sett mig i något tightare, säger Jonna.

Kär som hon var ville hon att han skulle tycka hon var snygg och gick dagen efter och köpte tighta byxor.

– Sedan eskalerade det ganska snabbt. Han sa att jag inte fick klippa mig kortare än till brösten, för tjejer ska ha långt hår. Han köpte matchande underkläder till mig och tyckte att jag skulle slänga mina gamla bomullstrosor. Jag fick inte prata med killarna i skolan och på jobbet. Jag kan räkna upp hur många regler som helst.

Läs också: Åtta anledningar till att det äger att vara singel

Jonna berättar att hennes kille var supergullig i övrigt och därför var det svårt att se hur mycket han kontrollerade henne. Det var först när hennes vänner fick höra hur hon behandlades som hon också förstod.

– Han vägrade att ändra sig trots att jag berättade hur jag kände. Det var såklart jättejobbigt att göra slut, men det var det enda rätta. Idag är det mitt bästa beslut någonsin. Jag tänker aldrig låta någon bestämma över mig igen.

Samtalsterapeuten Charlotte avslutar med att ge några tips på hur du ska gå till väga om din partner är väldigt svartsjuk eller överbeskyddande.

– Var väldigt tydlig med att det inte är okej. Du blir ganska fort nedbruten annars vilket gör att du kanske inte märker hur din partners beteende förändrar dig. Sådana relationer är inte alls hälsosamma och du ska fundera allvarligt på om du ska vara i en sådan relation.

Läs också:
Därför faller vi för fuckboys
11 saker alla som har blivit dumpade gör
Singel och lycklig – ja det går!

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL