Hur många sexställningar är normalt? – och fem andra frågor om sex

Hur många sexställningar är normalt? – och fem andra frågor om sex

Ibland är det inte helt lätt att ställa den där sexfrågan du vill ha svar på. Lugn, FRIDA svarar på det som du kanske tycker att det är för pinsamt att fråga någon annan om.

Måste jag svälja min killes sperma om jag suger av honom?
Svar: Nej, självklart behöver du inte göra det! Det går lika bra att sluta suga och börja stimulera med handen när han närmar sig klimax och låta honom komma i handen eller vid sidan av er. Gör aldrig något du inte är bekväm med.

Jag är jätteorolig för att jag har en könssjukdom men vågar inte prata med någon. Hjälp!
Svar: Det är jätteviktigt att du testar dig om du tror att du är smittad, en del långt gångna könssjukdomar kan göra att du inte kan få barn i framtiden. Du kan lämna tester på en ungdomsmottagning utan att någon annan behöver veta det. De ringer sedan till det nummer som du uppgav när du testade dig och berättar om provsvaret. Att testa sig är varken pinsamt eller onödigt, många göra det och det är skönt att få veta hur det ligger till.

Jag är rädd för att blöda när jag förlorar oskulden, det blir så sjukt pinsamt! Vad ska jag göra?
Svar: Det bästa tipset är: ha sex med någon som du är så trygg med att du inte bryr dig om det skulle komma lite blod. Att vara avslappnad och upphetsad är A och O för att det inte ska göra ont när du har sex, så gör det med en person som du vet inte kommer att skratta eller kolla snett på dig om det börjar blöda. Långt ifrån alla börjar dessutom att blöda.

Läs också: Killarna berättar: Så var första sexet

Min kille gillar inte att jag har haft sex med två personer innan honom. Han påpekar det ofta och det får mig att må dåligt. Vad ska jag göra?
Svar: Det är lätt att bli svartsjuk när man vet att ens partner har tyckt om, och varit nära, andra personer. Det är däremot så det ofta ser ut och du har rätt att ha legat med precis så många, eller få, som du vill. Prata med honom och förklara att du bara har känslor för honom och att ditt förflutna just är något som hände innan honom. Kan han inte acceptera det så kan det bli svårt att ha en fungerande relation.

Hur går en sexakt till?
Svar: Det ser olika ut från par till par. Många börjar en sexakt med att smeka varandras könsorgan eller ha oralsex (när man slickar och suger på varandras kön med hjälp av munnen) för att sedan ha penetrerat sex, då killens penis åker in och ut i tjejens slida (om ni är ett heterosexuellt par). Vissa googlar upp tio sex-ställningar ihop och testar medan andra tycker missionären (när killen ligger ovanpå tjejen) är skönast och gör därför enbart den.

Hur många olika sexställningar är det normalt att göra vid varje samlag?
Svar: Det finns inget ”normalt”. Det viktigaste är hur många sex-ställningar som du vill göra när du har sex. Tycker du att det verkar kul att testa åtta olika ställningar under sexet – go for it! Föredrar du att enbart ligga i en ställning och fokusera fullt ut på den så är det bara att köra.

Läs också:
Dags för preventivmedel? Det här behöver du veta!
Sex härliga onanitips du måste testa
Guide: Allt du behöver veta om sexleksaker

Foto: IBL