Artikeln innehåller reklamlänkar
Sexleksaker

Guide: Allt du behöver veta om sexleksaker

Är du nyfiken på det här med sexleksaker men inte riktigt vet hur de funkar eller vart du kan köpa dem? Lugn, vi på FRIDA svarar på alla dina frågor om de njutningsfulla leksakerna.

Hur fungerar en sexleksak?

Det finns massor av olika typer av sexleksaker, både som du kan använda när du onanerar själv eller tillsammans med din partner. Här är några exempel:

Vibrator

En vibrator är en bra första sexleksak. Med en vibrator kan du stimulera hela ditt könsorgan och lättare uppnå orgasm. Det finns massor av olika vibratorer, till exempel app-styrda vibratorer som är kopplade till mobilen. Det finns även fingervibratorer som du helt enkelt trär på ett eller flera fingrar. Och så finns det vattentäta vibratorer som du kan njuta av i duschen, perfekt att använda duschstrålen och vibratorn samtidigt!

Hjärtformad vibrator från Rianne S (länk till Apprl).

Klitorisvibrator från Belladot (länk till Apprl).

Dildo

En dildo är en lång stav som finns i olika material och former, som ofta har en penisliknande form. Om dildon vibrerar kallas den för en massagestav eller dildovibrator. De flesta dildos är formade för att komma åt slidväggens framsida i slidan där klitoris inre delar sitter (G-punkten) för att du lättare ska uppnå G-punktsorgasm.

Böjdbar dildo från Belladot (länk till Apprl).

Dildovibrator

Den ser ut som en dildo, alltså en lång ”stav”, men kan även vibrera och kallas ofta för en massagestav. En av de vanligaste modellerna är ”rabbit”. Det många gillar med rabbit är att den stimulerar dig både inuti och utanpå. Dildon har kulor som roterar inuti dig samtidigt som ”kaninöronen” utanpå dildon masserar din klitoris.

Dildovibrator från B Swish (länk till Apprl).

Penisring

En penisring med klitorisstimulerare är självklart att föredra, det ska ju vara skönt för båda som har sex. Penisringen förs på killens penis ner till penisroten (bland annat för att hålla killens stånd hårdare och under längre tid) och ringens vibrerande del stimulerar sedan tjejens klitoris under samlaget.

Vibrerande penisring från Marcel Dorcel.

Finns det någon åldersgräns på sexleksaker?

Nej, i Sverige finns det ingen uttalad åldersgräns för att få köpa sexleksaker.

Vart köper jag en sexleksak?

Både Apoteket och Teknikmagasinet säljer sexleksaker i butik. Tycker du det är jobbigt att handla i en affär är det inga problem att beställa via nätet. Alla dessa nätbutiker lovar extremt diskret leverans, dock måste du vara över 18 år för att handla på nätet.

Kan jag göra en egen sexleksak?

Självklart! Se dig omkring, det som är rent, som inte kan gå sönder och som inte är vasst kan du använda som sexleksak. Men tänk på att alltid trä en kondom på föremålet för att undvika att få bakterier i eller utanpå snippan. Kondomer kan du be om att få hos din skolsköterska eller på ungdomsmottagningen.

Måste jag använda glidmedel?

Om du vill använda en sexleksak kan det vara skönt med lite extra glid. Du kan välja ett vattenbaserat eller ett silikonbaserat glidmedel, båda är säkra att använda med kondomer och sexleksaker. Använd aldrig matolja eller annan olja tillsammans med kondom, då det kan förstöra gummit.

Kan det vara farligt att använda sexleksaker?

Nej, inte om du använder dem på rätt sätt. Testa dig fram och gör ingenting som gör ont eller är obekvämt. Om du använder sexleksaker ofta och märker att dina nedre regioner börjar bil irriterade eller svida, kan du behöva göra ett uppehåll i ditt onanerande för att läka.

Läs mer:

9 saker du faktiskt borde veta om kondomer

Hur hånglar man? Så gör du!

Hjärtekrossad? 8 tips på hur du går vidare efter att ha blivit dumpad

Foto: IBL